ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада підняла експортне мито на металобрухт

Термін дії продовжено до вересня 2019 року.

Рада підняла експортне мито на металобрухт
Фото: pixabay.com

Верховна Рада в четвер, 17 травня, продовжила на рік дію мита на експорт металобрухту і підвищила його розмір з 30 євро до 42 євро за тонну.

За відповідний законопроект №8226 проголосували 248 народних депутатів.

Нагадаємо, в липні 2016 року з метою ліквідації дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури парламент прийняв закон про тимчасове підвищення експортного мита на металобрухт з 10 до 30 євро за тонну.

Підвищення експортного мита активно лобіювали українські металурги. Вони неодноразово вказували, що, незважаючи на гострий дефіцит металобрухту на українських заводах, Україна експортує рекордні обсяги брухту, що є вкрай деструктивною тактикою. У 2015 році вивіз брухту з країни побив рекорд і склав більш ніж 1,2 млн тонн.

У 2017 році парламент продовжив дію "металургійного закону" ще на один рік.

Тепер його дію знову продовжено - до вересня 2019 року.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що потроєння мита на експорт брухту чорних металів (до 30 євро/тонну) мало позитивний ефект для металургійної галузі (скорочення дефіцитності брухту з 20% до 9%, підвищення виплавки сталі і виробництва окремих видів металургійної продукції) і для державного бюджету (додатково 231 млн гривень надходжень). Однак висхідна динаміка світових цін на металобрухт у 2017 році продовжувала стимулювати його експорт з України, при цьому підвищене експортне мито на брухт (30 євро/тонну) поступово втратило свій "обмежувальний" ефект, оскільки його частка в ціні зменшилася з 18,9% у 2016 році до 13,5% у 2017 році.

Ще одним істотним чинником зростання експорту брухту торік стала активізація його закупівель Придністров'ям унаслідок формування неринкових умов доступу місцевих металургійних виробників до електроенергії.

Крім того, додаткову підставу для посилення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку створила блокада транспортного сполучення з тимчасово непідконтрольними територіями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram