ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціна на нафту перевищила $80 за барель

Ціни перебувають на найвищому рівні за 3,5 року.

Ціна на нафту перевищила $80 за барель
Фото: pro100news.info

Вартість фьючерсів на нафту Brent у четвер, 17 травня, вперше з листопада 2014 року перевищила позначку 80 доларів за барель. Вартість американського сорту WTI перевищила 72 долари за барель, що також є найвищим показником за 3,5 року.

Про це повідомляє Reuters.

Підставою для зростання цін є ризик різкого зниження поставок нафти у зв'язку з виходом США з ядерної угоди з Іраном. Угода, укладена між Іраном і шістьма світовими державами, зняла з Тегерана більшу частину міжнародних санкцій у 2016 році в обмін на згортання його ядерної програми під суворим контролем МАГАТЕ.

Минулого тижня президент США Дональд Трамп вирішив вийти з угоди, яку він назвав "найгіршою операцією", і відновити режим санкцій проти Ірану.

Іран є третім за величиною постачальником в ОПЕК після Саудівської Аравії та Іраку. Він видобуває близько 3,8 млн барелів нафти на добу.

Міжнародне енергетичне агентство напередодні попередило, що через високі ціни світовий попит на нафту може скоротитися. МЕА знизило прогноз зростання світового попиту до 1,4 мільйона барелів на добу в 2018 році порівняно з попередньою оцінкою в 1,5 мільйона барелів на добу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram