ГоловнаЕкономікаБізнес

"АрселорМіттал Кривий Ріг" зупинився через страйк (оновлено)

Робітники вимагають підвищення зарплати і ремонту зношеного обладнання.

"АрселорМіттал Кривий Ріг" зупинився через страйк (оновлено)
Фото: 1kr.ua

Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" припинив роботу через страйк робітників.

Страйк почали вранці 16 травня працівники залізничного цеху підприємства, пише "Перший криворізький". За інформацією видання, серед вимог страйкарів - збільшення заробітної плати і капітальний ремонт зношеного обладнання.

На сайті "Конфедерації вільних профспілок України" стверджується, що через страйк робота комбінату зупинилася.

"Оскільки залізничний транспорт обслуговує все виробництво на ПАТ, тобто доставляє сировину і вивозить готову продукцію, то в результаті вже зупинилися і мартенівський, і конвертерний цехи", - зазначив голова профспілкового осередку підприємства Юрій Самойлов. 

Оновлення. На сайті "АрселорМіттал Кривий Ріг" з'явився коментар про ситуацію, пов'язану з акцією протесту залізничників.

"16 травня колектив залізничного цеху ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" (3 і 4 зміни) приєднався до акції протесту залізничників "Укрзалізниці". Озвучені основні вимоги робітників - підвищення заробітної плати до європейського рівня в 1000 євро і забезпечення відповідності всього рухомого складу стандартам охорони праці", - сказано в повідомленні.

Машиністи й помічники тепловозів, складачі поїздів відмовилися виходити на лінію. Акція не була анонсована й узгоджена заздалегідь з керівництвом комбінату, і підприємство не мало можливості заздалегідь внести корективи у виробничий процес. У зв'язку з цим "АрселорМіттал Кривий Ріг" вважає цей страйк незаконним.

"Натепер на підприємстві задіяні лише 14 тепловозів із 92. У зв'язку з цим паралізовано весь технологічний ланцюжок. Цілком зупинено підрозділи гірського департаменту, агломераційні цехи, усі доменні печі (крім шостої), весь сталеплавильний і прокатний переділи. Такі позапланові збої в роботі виробничих агрегатів украй негативно позначаються на функціонуванні газотранспортної системи. Є реальна загроза вибухів газопроводів унаслідок перепадів тиску, що може призвести до техногенної катастрофи в масштабах не тільки комбінату, а й міста. Натепер фахівцям підприємства вдається утримувати ситуацію під контролем", - сказано в повідомленні.

Керівництво комбінату провело низку зустрічей з колективом для обговорення вимог, висунутих залізничниками. Була створена комісія, яка приступила до обстеження локомотивів на предмет їх відповідності вимогам охорони праці.

"Попри це, залізничники наразі не приступають до роботи, переговори про рівень зарплати тривають. [...] Якщо найближчим часом цю ситуацію не вдасться врегулювати, виробництво буде повністю зупинено, його відновлення займе багато часу, на це доведеться витратити колосальні ресурси , - підсумували в" АрселорМіттал Кривий Ріг".

Нагадаємо, на початку травня працівники "АрселорМіттал Кривий Ріг" організували кілька мітингів, вимагаючи збільшення зарплати до €1 тис.

Протести серед робітників почалися на тлі аварії, що сталася на підприємстві 29 квітня. Тоді під час налагоджувального пуску доменної печі №9 стався неконтрольований викид рідкого чавуну. До цього, в березні, в одному з цехів "АрселорМіттал Кривий Ріг" стався обвал залізобетонного перекриття, загинув робітник.

Мажоритарний акціонер (власник 100% акцій) комбінату - компанія Arcelor Mittal Duisburg GmbH, найбільша металургійна компанія в світі, що належить індійському бізнесменові Лакшмі Мітталу. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram