ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін запустив пілот з мультимодального переміщення транзитної пошти

Експеримент спрямований на розвиток транзитного потенціалу України.

Кабмін запустив пілот з мультимодального переміщення транзитної пошти
Фото: надане Катериною Одарченко

Кабінет Міністрів на засіданні в середу, 16 травня, схвалив пілотний проект з уведення мультимодального переміщення транзитних відправлень ПАТ "Укрпошта" в пункті пропуску "Бориспіль-аеропорт" з 1 червня 2018 року по 31 грудня 2019 року.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян у своєму фейсбуці вказав, що це "реальний крок" з реалізації транзитного потенціалу України.

"Майже всі успішні національні пошти (серед яких, наприклад, пошти Німеччини і Нідерландів, Гонконгу і Сінгапуру, країн Балтії, Казахстану, Грузії та ін.) активно працюють у так званому мультимодальному форматі. У цій моделі великі e-commerce партнери спрямовують консолідовані вантажі в транзитну країну, в якій поштовий оператор обробляє їх, сортує і направляє вже індивідуальні поштові відправлення в країни призначення за найвигіднішими і найшвидшими маршрутами. Приклад Естонії надихає в цьому плані. Національна пошта країни з населенням 1,3 млн осіб генерує 100 млн євро доходу, з яких 29 млн євро - саме транзитні операції з доставки поштових відправлень у майже 100 країн світу", - пояснив він.

Міністр розраховує, що протягом експерименту Україна також зможе стати активним гравцем на цьому ринку.

"Це буде поштовхом і для розвитку вантажної авіаінфраструктури країни, яка однозначно вимагає розширення для реалізації таких проектів розвитку", - написав він.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови Кабміну, "Укрпошта" протягом експерименту зможе наростити обсяги міжнародного обміну, розширити канали доставки міжнародних відправлень і отримати додатковий річний дохід у розмірі близько 200 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram