ГоловнаЕкономікаБізнес

МЗС закликає українські компанії позиватися до Росії за втрачене в Криму майно

"Протиправна окупація має свою ціну".

МЗС закликає українські компанії позиватися до Росії за втрачене в Криму майно
Фото: runews.su

Міністерство закордонних справ закликає українські компанії позиватися до Росії за втрачене в анексованому Криму майно.

Про це написала у Фейсбуці заступниця міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

Так вона прокоментувала рішення Третейського суду в Гаазі про компенсацію українським інвесторам $159 млн за втрачені активи.

"Сам текст рішення і процедура поки що конфіденційні. Але ми можемо повідомити, що арбітри визнали: а) Росія відповідальна за дії в Криму на підставі угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і РФ; б) так звана "націоналізація" окупаційною владою є порушенням інвестиційної угоди; в) Росія повинна виплатити компенсацію в розмірі 159 000 000 доларів постраждалим компаніям, а також компенсувати витрати, пов'язані із судовим розглядом", - зазначила Зеркаль.

Вона підкреслила, що протиправна окупація має свою ціну, а тягар агресії ставатиме для Росії все більшим.

"Це тільки перша перемога. У процесі є ціла низка справ українських компаній, у тому числі "Нафтогазу", Ощадбанку, Укрнафти і ПриватБанку. Динаміка розгляду цих справ набирає обертів, цього місяця проходять слухання у справі "Нафтогазу" й очікується прийняття рішення у справі Ощадбанку. Нам відомо, що коло компаній, які готують аналогічні позови, стає все більшим. Закликаю всі компанії, які втратили майно в Криму, активно боротися за компенсацію втрат", - підкреслила заступниця міністра закордонних справ.

Нагадаємо, Третейський суд у Гаазі зобов'язав Росію виплатити $159 млн компенсації за втрачені українські активи в Криму. На гроші від РФ можуть розраховувати 18 українських компаній і одна фізична особа, імені якої не називають.

Це рішення стало першим в історії, за яким Росія змушена виплатити компенсацію внаслідок анексії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram