ГоловнаЕкономікаДержава

З початку року з неплатників аліментів стягнули понад 1 млрд гривень

У розшук оголошено 8778 українців.

З початку року з неплатників аліментів стягнули понад 1 млрд гривень
Светлана Глущенко
Фото: YouTube

З початку 2018 року державні виконавці стягнули з неплатників аліментів 1,1 млрд гривень.

Про це повідомляє Урядовий портал з посиланням на заступницю міністра юстиції Світлану Глущенко.

За її словами, з початку дії законодавчих нововведень, тобто з 6 лютого, було винесено 118 140 постанов про встановлення тимчасового обмеження для боржників виїжджати за межі України, 119231 - керувати транспортними засобами, 119 116 - користуватися зброєю, 119120 - полювати. Також судом винесено 528 постанов про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт.

Крім того, через несплату аліментів у розшук оголосили 8778 українців.

"На цей момент у виконанні перебуває 497,1 тис. виконавчих документів про стягнення аліментів. При цьому з початку року ця кількість зменшилася на 34,6 тис. документів, тобто на 6,5% порівняно з початком року", - зазначила заступниця міністра.

"Це говорить про одне: запропоновані Мін'юстом ініціативи мають реальний вплив на неплатників аліментів і сприяють ефективнішій виплаті аліментів батьками на утримання дітей", - додала Глущенко.

Вона також нагадала, що Мін'юст проводить системну роботу з несумлінними батьками на території всієї України. Зокрема, відкрито публічний реєстр неплатників аліментів, в кожному регіоні оприлюднено "Дошки ганьби" злісних неплатників, сформовано окремі групи виконавців, робота яких сфокусована на виконанні судових розглядів саме з виплати аліментів, а також створено штаби з моніторингу та контролю за виконанням органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.

Нагадаємо, у 2017 році в Україні аліменти на дітей збільшили на 20%. У грудні Рада прийняла закон, який вводить нові засоби примусового виконання рішень, які можуть застосовуватися до неплатників. Серед них - позбавлення прав і заборона на виїзд за кордон.

У лютому 2018 року Мін'юст відкрив вільний доступ до реєстру неплатників аліментів та зобов'язав платників раз на три місяці подавати звіт. Для стягнення грошей з боржників Мін'юст створив спеціальні штаби, які з 1 квітня працюють по всій Україні.

Також Мін'юст пропонує підвищити мінімальний розмір аліментів до 2 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram