ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк оскаржив відсторонення Рожкової від посади

Тексту рішення суду в НБУ не мають.

Нацбанк оскаржив відсторонення Рожкової від посади
Фото: Макс Требухов

Національний банк України вважає незаконним рішення Дарницького суду Києва про відсторонення від виконання обов'язків заступника голови НБУ Катерини Рожкової. Про це йдеться у відповіді Нацбанку на запит "РБК-Україна".

"Національний банк не отримував від Дарницького районного суду Києва будь-яких рішень щодо обмежень у виконанні Катериною Рожковою повноважень заступника голови, і таким чином не має ніяких підстав для прийняття будь-яких відповідних заходів. Відповідно до частини другої статті 157 Цивільного процесуального кодексу України, ухвали про забезпечення позову не можуть бути виконані до моменту їх надсилання судом, який виніс відповідну постанову, особам, яких такі рішення стосуються. Таким чином, Національний банк розглядатиме питання про виконання постанови після її отримання від суду", - сказано в коментарі.

При цьому в Нацбанку сказали, що про існування позову Ігоря Луценка до Рожкової дізналися з відкритих джерел, рішення суду вважають незаконним і подали на нього апеляцію. Також відомство має намір звернутися до Вищої ради правосуддя і правоохоронних органів із проханням перевірити дії суду на наявність у них ознак дисциплінарного проступку і вчинення злочину відповідно до законодавства.

"Національний банк відзначає, що ці обставини ще раз наочно підтверджують необхідність завершення розпочатої судової реформи для запобігання корупційному використанню судової системи як інструменту політичного тиску на органи державної влади", - йдеться у відповіді НБУ.

Нагадаємо, про рішення суду відсторонити Рожкову від виконання службових обов'язків сьогодні заявив народний депутат Ігор Луценко. Заборона діє до вирішення спору по суті.

У реєстрі судових рішень вказано, що документ було зареєстровано 28 березня 2018 року, а опубліковано - 30 березня.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року в ЗМІ були оприлюднені телефонні розмови Рожкової з менеджментом і акціонерами Платинум Банку, в якому вона працювала до НБУ головою правління. Наприкінці жовтня співробітники Національної поліції провели обшук у будинку Рожкової і вилучили в неї мобільний телефон. Розслідування стосувалося банкрутства банку "Михайлівський".

У лютому НАБУ порушило справу щодо "плівок Рожкової".

Рожкова в 1998-2005 роках працювала в банку Аваль, в 2006-2008 роках - в Ерсте Банку. Потім вона деякий час очолювала Департамент безвиїзного нагляду в НБУ, після чого впродовж 2010-2013 років була заступником голови правління "Фінбанк". З 2013-го по 2015 рік працювала в правлінні Платинум Банку, в тому числі виконувала обов'язки голови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram