ГоловнаЕкономікаДержава

"Укрспирт" почав експортувати спирт у Туреччину

Уперше за 12 років.

"Укрспирт" почав експортувати спирт у Туреччину
Фото: ukrspirt.com

ДП «Укрспирт» відновило співпрацю з турецькими партнерами, заблоковану з 2006 року. Уперше за 12 років турецька компанія купує спирт у Ковалевського МПД на Тернопільщині.

«Це важливий сигнал від наших іноземних партнерів про довіру до ділової репутації підприємства. Цей контракт реалізовано в рамках стратегічного плану розвитку ДП «Укрспирт» на Тернопільщині, згідно з меморандумом, підписаним між Тернопільською ОДА і ДП «Укрспирт» 2 лютого 2018 року. Орієнтація на зовнішні ринки збуту і імпортозаміщення є важливими елементами нашої діяльності. У 2017 році ДП «Укрспирт» запустило лінію виробництва горілки, яку теж постачають на експорт, зараз ми отримали замовлення на постачання ще двох машин у Німеччину», - зазначив Юрій Лучечко.

«До нас приїхали 10 машин-танкерів, які беруть на експорт 32 тисячі далів спирту (1 дал дорівнює 10 літрів, - ред.), - розповів керівник Ковалевського МПД ДП «Укрспирт» Андрій Чорба. - Машини поїдуть в Одесу, звідки на поромі вирушать у Туреччину. Надалі ми дуже сподіваємося на тісну співпрацю з нашими турецькими партнерами».

«Нам потрібно виробити загальну стратегію, щоб рухатися в одному напрямку, адже спиртова галузь є дуже важливою, оскільки формує не тільки бюджет держави, а й бюджет області. І свого часу спиртова галузь давала близько 20% власних доходів Тернопільській області. Тому ми чітко стоїмо на позиції, що ті заводи, які готові і здатні випускати якісний, конкурентоспроможний спирт, повинні і надалі зберегти свою профорієнтацію на виробництво харчового спирту. Друга категорія заводів, які вже не можуть випускати якісний спирт, повинна переорієнтуватися на виробництво біоетанолу. І це питання потрібно врегулювати на рівні держави, над чим і працюємо», - підкреслив Степан Барна.

Ковалівське МПД сьогодні - один з найпотужніших заводів області. За добу там виготовляють 2000 декалітрів спирту. Майже 90% спирту відправляють на експорт. Основними партнерами є Угорщина, Польща і Грузія. Крім того, підприємство забезпечує роботою місцевих жителів і жителів навколишніх сіл. Усього на спиртзаводі працює понад 100 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram