ГоловнаЕкономікаДержава

Директор ЄБРР в Україні: RAB-регулювання гостро необхідне для припливу інвестицій в модернізацію енергомереж

"Головне - це доступність, надійність послуг, а також справедливе тарифоутворення".

Директор ЄБРР в Україні: RAB-регулювання гостро необхідне для припливу інвестицій в модернізацію енергомереж
Шевки Аджунер
Фото: УНИАН

Впровадження стимулювального тарифоутворення (RAB-регулювання) дозволить забезпечити приплив інвестицій у модернізацію енергомереж, а інвесторам - зворотність таких інвестицій. Про це заявив директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер під час круглого столу Європейської бізнес асоціації "RAB регулювання як передумова для залучення інвестицій в енергетику України".

"RAB-тариф - це те, що необхідно. Головне - це доступність, надійність послуг, а також справедливе тарифоутворення. Результатом впровадження стимулювального тарифоутворення стане питання збалансування різних перспектив та інтересів, розробка справедливої бізнес-моделі для інвесторів, з урахуванням інтересів споживачів" - зазначив Шевкі Аджунер.

Експерт з Польщі, директор консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze Кшиштоф Рогульський також назвав стимулювальне тарифоутворення обов'язковою умовою для залучення інвестицій в електроенергетику України. Рогульський наголосив, що RAB-регулювання не вплине на тарифи суттєво.

"RAB потрібен, щоб працювала енергетика. Компаніям потрібні гроші на втрати, яких вони зазнають, на інвестиції, це все становить тариф. Процес впровадження стимулювального тарифоутворення був складним у Польщі, всім здавалося, що ціни для клієнтів будуть зашкалювати, але це неправда. Адже за допомогою RAB різко знижуються експлуатаційні витрати компаній - коли поліпшується стан мереж, зменшуються витрати на експлуатацію", - зазначив Кшиштоф Рогульський.

Експерт також наголосив, що RAB потрібно запустити до початку процесів анбандлінгу обленерго, який передбачено з 1 січня 2019 року законом "Про ринок електроенергії".

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання у липні 2017 року. У січні 2018 року постанову було опубліковано, що відкриває можливість для переходу обленерго на цю систему.

Стимулювальне тарифоутворення або RAB-регулювання - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

Під час стимулювального тарифоутворення тариф для обленерго встановлюється на три роки, а надалі на кожні п'ять років і не збільшується протягом зазначених періодів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram