ГоловнаЕкономікаБізнес

Фармацевтичний ринок України в 2017 році зріс на 20%, - дослідження

Експерти прогнозують подальше зростання українського фармринку.

Фармацевтичний ринок України в 2017 році зріс на 20%, - дослідження
Фото: Depositphotos/SashaKhalabuzar

Обсяг продажів фармацевтичної продукції в Україні в 2017 році зріс на 20% - до 70 млрд грн. У натуральному вираженні зростання становило 7% - до 1,224 млрд упаковок.

Про це йдеться в дослідженні «Фармацевтика України. Інфографічний атлас», яке було презентовано в Торгово-промисловій палаті України, пише "zn.ua". Дослідження було підготовлено компанією Top Lead за підтримки проекту BusinessViews, Торгово-промислової палати України, юридичної компанії AEQUO і ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця».

Згідно з дослідженням, в 2017 році в Україні зросли як роздрібні продажі ліків, так і госпітальні закупівлі. Так, роздрібні продажі в грошовому вираженні зросли на 21%, до 61,2 млрд грн; у натуральному вираженні - на 7%, до 1,115 млрд упаковок. Госпітальні закупівлі в грошовому вираженні зросли на 10%, до 8,8 млрд грн; у натуральному вираженні - на 15%, до 109 млн упаковок.

При цьому експерти прогнозують подальше зростання українського фармринку.

«В Україні доволі низький рівень споживання ліків. Тому тут є великий потенціал для зростання», - прокоментував Ігор Никифорчин, директор з розвитку фармацевтичної фірми «Дарниця».

За даними дослідження, один українець у рік споживає ліків у середньому на $62, тоді як житель Великобританії - на $383, Швеції - на $501, Канади - на $587.

Зростання виробництва і споживання фармпродукції - світовий тренд, підкреслюють автори дослідження. Глобальний фармацевтичний ринок щорічно зростає на 5-6%, і, згідно з прогнозами, за 2017-2021 роки зросте на 34% - до $1,485 трлн. Майже чверть цього приросту дадуть країни з фармацевтичними ринками, що розвиваються.

Що стосується виробництва ліків, то країни з ринками, що розвиваються, незабаром отримають конкурентну перевагу за рахунок закінчення терміну дії багатьох патентів на відомі препарати.

«Патент - це фактично монополія. Зараз патентний бум спадає, чинних патентів у світі стає менше. Це означає, що в нових країн з'являються можливості для конкуренції», - пояснив Олександр Мамуня, адвокат і патентний повірений юридичної компанії AEQUO.

За його словами, йдеться про виробництво генериків - авторизованих копій оригінальних ліків. Як правило, генерики значно дешевші за оригінали, що дає їх виробникам конкурентну перевагу на ринку. Так, за даними, наведеними в дослідженні, українські препарати дешевші за свої зарубіжні аналоги в 4-16 разів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram