ГоловнаЕкономікаБізнес

Реалізація пропозиції робочої групи Мінфіну могла принести 2 млрд грн до бюджету, - думка

З початку року Мінфін і ДФС опрацьовують питання про запобігання фейковому ціноутворенню на тютюнові вироби.

Реалізація пропозиції робочої групи Мінфіну могла принести 2 млрд грн до бюджету, - думка
Фото: sostav.ua

Введення додаткового контрольного механізму проти фейкового ціноутворення для тютюнових виробів могло б уже принести більш ніж 2 млрд грн з початку бюджетного року, - заявив завідувач кафедрою Національного університету харчових технологій, професор, доктор економічних наук Михайло Міненко, пишуть Українські новини.

Незважаючи на зростання ставок акцизного податку на 30% з початку 2018 року, середньозважена роздрібна ціна пачки сигарет змінилася незначно. Так, якщо в четвертому кварталі 2017 року середньозважена роздрібна ціна становила 23,9 грн за пачку (20 штук), то до другого кварталу поточного року - всього 25 грн. На думку Міненка, таке незначне зростання побічно вказує на фейкове ціноутворення на тютюнові вироби.

За розрахунками Міненка, тільки обов'язкові платежі - акциз, ПДВ і вартість марки акцизного податку - становлять майже 19 грн.

"Мінімальний акциз за законом - 15,46 грн з пачки. Крім того, акцизна марка коштує 9,2 коп. Разом 15,55 грн за пачку без ПДВ, або 18,66 грн з ПДВ.

Це - неминучі обов'язкові платежі в бюджет. Не існує бізнес моделі, яка дозволяє продавати товар дешевше, ніж податки, не покриваючи навіть виробничих витрат. Тим часом в Україні продаються сигарети за ціною меншою, ніж сума податків".

З початку року Мінфін і ДФС опрацьовують питання про запобігання фейковому ціноутворенню на тютюнові вироби. Максимальні роздрібні ціни встановлюються виробником самостійно. І держава не може впливати на їх рівень. Саме тому робоча група пропонує встановити правило про додатковий податок при встановленні фейкових цін.

Пропонується застосовувати спеціальний тариф акцизу для сигарет, вартістю менш ніж 25,5 грн за пачку. Спеціальний тариф - на 40% вище, ніж мінімальний акциз. На думку членів робочої групи, такий механізм стимулюватиме виробників встановлювати вищі ціни. Такий підхід стане потужним стимулом для запобігання курінню серед неповнолітніх.

"Якби розроблений механізм діяв з початку року, бюджет додатково отримав би понад 2 млрд грн від ПДВ і акцизу", - підсумував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram