ГоловнаЕкономікаДержава

Переговори "Нафтогазу" і "Газпрому" про розірвання контрактів завершилися без результату

"Нафтогаз" готовий до нового розгляду у Стокгольмі.

Переговори "Нафтогазу" і "Газпрому" про розірвання контрактів завершилися без результату
Фото: EPA/UPG

Російський газовий монополіст "Газпром" скерував у Стокгольмський арбітраж документи для розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз України" на постачання газу і його транзит через територію України.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У "Газпромі" заявили, що переговори щодо цього з "Нафтогазом" не дали результату.

"Газпром" готовий вести переговори з НАК "Нафтогаз України" про транзит газу після 2019 року. Однак Україна повинна обґрунтувати економічну доцільність транзиту через свою територію", - заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Оновлення. Прес-служба "Нафтогазу" повідомила, що компанія готова до нових судових розглядів у Стокгольмському арбітражі.

Компанія зазначила, що чинні до кінця 2019 року контракти не передбачають можливості припинити їх дію в односторонньому порядку. Достроково їх дія може бути припинена тільки за згодою обох сторін або за рішенням арбітражу.

"До речі, оскарження арбітражних рішень не зупиняє їх дію. Газпром як і раніше винен нам $2,56 млрд плюс відсотки", - нагадали в НАК.

"Нафтогаз" нагадав, що попередній судовий розгляд було ініційовано 2014 року, а завершився в 2017-2018 роках. Так компанія натякнула, що "Газпром" не встигне розірвати контракти до закінчення терміну їх дії.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж у лютому 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачування передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у суперечці компаній за контрактом від 2009 року на постачання газу, тож "Нафтогаз" повинен був отримати від російського монополіста 2,56 млрд доларів.

Також арбітраж зобов'язав "Газпром" до кінця транзитної угоди в 2019 році транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів газу на рік або платити за недопоставлені обсяги.

Росія з цим рішенням не погодилася і подала скаргу до шведського Апеляційного суду округу Свеа.

Зазначимо, що газовий і транзитний контракти між Україною і Росією діють до кінця 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram