ГоловнаЕкономікаБізнес

Мін'юсту відмовили у стягненні 705 млн грн з української дочки "Роснафти"

Позов стосувався компенсації за справу, програну в ЄСПЛ.

Мін'юсту відмовили у стягненні 705 млн грн з української дочки "Роснафти"
Фото: EPA/UPG

Господарський суд Луганської області відмовив Міністерству юстиції у стягненні 705 млн грн з української дочки "Роснафти" - ПРАТ "Линік" (Лисичанський нафтопереробний завод).

Рішення оголосила в середу суддя Тетяна Косенко, пише "РИА Новости Украина".

Мін'юст просив стягнути компенсацію як регрес за програним в Європейському суді з прав людини позовом компанії "Агрокомплекс".

2011 року ЄСПЛ визнав компанію "Агрокомплекс" постраждалою в судовому процесі за прострочені борги проти Лисичанського НПЗ, а через два роки постановив виплатити "Агрокомплексу" 27 млн євро компенсації, які були перераховані у відведений судом строк.

У рішенні ЄСПЛ зазначалося, що "Агрокомплекс" проводив з російськими компаніями бартерні операції з обміну української харчової сировини на російську сиру нафту для подальшого продажу готових нафтопродуктів. Справа стосувалася процедури банкрутства періоду 1996-2004 рр., ініційованої заявником проти найбільшого нафтопереробного заводу в Україні у спробі відновити прострочені заборгованості.

Наприкінці 2016 року Антимонопольний комітет України погодив компанії Glusco Energy SA (Швейцарія) придбання понад 50% акцій Rosneft Management Company Ltd і Fargrade Ltd (обидві - Кіпр), на які були оформлені ПРАТ "Линік" та мережа автозаправних станцій компанії в Україні. У січні 2018 року "Роснефть" продала мережа українських АЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram