ГоловнаЕкономікаБізнес

Чеська компанія висловила недовіру до якості проведення останнього тендеру "Укренерго" Новости компаний

Умови виконання тендеру компанія вважає несумісними з реальністю.

Чеська компанія висловила недовіру до якості проведення останнього тендеру "Укренерго"
Фото: Макс Требухов

29 березня НЕК "Укренерго" відкрила пропозиції до тендеру «Впровадження Балансуючого ринку». Нагадаємо, що проект фінансується за кредитні кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку і Фонду Чистих Технологій.

«Умови виконання тендеру наша компанія вважає несумісними з реальністю. Ми говорили про це не тільки в засобах масової інформації, а й в офіційних листах до «НЕК «Укренерго». Подібні проекти відкриття ринку електроенергії в Європі реалізовувалися понад два роки, а за умовами тендеру НЕК "Укренерго", ринок повинен повноцінно працювати вже у 2019 році, попередньо це ставить під сумнів якість виконаних робіт і адекватність функціонування ринку», - прокоментувала Unicorn Systems UA результати тендеру на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці.

Ще одним зауваженням компанії було те, що відкриття тендерних пропозицій виявило факт участі в тендері тільки однієї компанії. Це робить неможливим твердження про наявність вибору взагалі (пропозицію подав тільки один учасник), ані вибору кращого рішення - одне зі стандартних європейських рішень не було запропоновано. Ба більше, скасування кваліфікаційних умов, які полягали в обов'язковості досвіду успішної реалізації такого проекту безпосередньо в одній з країн - членів ENTSO-E тільки віддаляє досвід потенційного переможця від реалій майбутнього проекту і стандартів ENTSO-E, до яких Україна прагне прийти.

Представники НЕК "Укренерго" поки що прокоментували тільки першу тезу чеської компанії. «Термін реалізації визначено Законом, і НЕК «Укренерго» не має жодного права проводити закупівлю необхідного програмного забезпечення із зазначенням будь-якого іншого кінцевого терміну виконання робіт. Компанія, яка пішла на участь у тендері і все ж узяла на себе відповідальність за реалізацію проекту, має не менший авторитет і досвід у розробці такого ПО в країнах Європи».

Розробка програмного забезпечення для другого проекту з передачі електроенергії - ключовий елемент майбутнього функціонування відкритого ринку електроенергії України, який має запрацювати вже 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram