ГоловнаЕкономікаБізнес

DW: найдорожча вілла Німеччини належить українському бізнесменові-втікачу

Микола Гута продає маєток вартістю 13 млн євро.

Український бізнесмен-утікач Микола Гута, який раніше керував агрохолдингом "Мрія", продає свою німецьку віллу Villa Glory в Гарміш-Партенкірхені. Двоповерховий особняк продається за 13 млн євро.

Про це йдеться в розслідуванні "Німецької хвилі".

У 2010 році Гута придбав земельну ділянку в Гарміш-Партенкірхені площею 3,7 тисячі квадратних метрів за 3,3 млн євро. У той час агрохолдинг "Мрія", яким керував Гута, активно розвивався. Але у 2014 році, після зміни влади в Україні, компанія оголосила дефолт, не зумівши обслужити борг на суму 1,3 мільярда доларів.

Микола Гута разом з сім'єю, як вдалося з'ясувати виданню, незабаром після оголошення дефолту виїхав до Швейцарії і відтоді проживає в кантоні Обвальден. В Україні проти нього порушено кримінальну справу за підозрою в шахрайстві в особливо великих розмірах, Гуті загрожує тривале тюремне ув'язнення.

За інформацією кредиторів, він незаконно вивів з холдингу понад 200 мільйонів доларів. Частина незаконно виведених коштів "Мрії" могла опинитися в Гарміші, де будувалася вілла Миколи Гути. Фінансування будівництва, очевидно, організовував Андрій Буряк, на той момент фінансовий директор холдингу.

Будівництво фірми формально оплачувала кіпрська компанія Oihro Ventures Limited, через неї в Баварію були переправлені не менш ніж 20 мільйонів доларів.

Зараз Villa Glory належить дружині Миколи Гути Вікторії. Вона є власницею нерухомості через ще одну кіпрську фірму - Zapatoustra Holdings Limited.

Видання пише, що Гута перебуває під загрозою екстрадиції в Україну. Його долю повинен вирішити Федеральний адміністративний суд Швейцарії. На тлі цих подій подружжя продає свою віллу в Гарміші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram