ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ розраховує на п'ятий транш кредиту МВФ на початку третього кварталу

Співпраця з Фондом критично важлива для макрофінансової стабільності в Україні.

НБУ розраховує на п'ятий транш кредиту МВФ на початку третього кварталу
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк очікує отримання Україною чергового, п'ятого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду на початку третього кварталу.

"Що стосується чергового кредитного траншу, ми вважаємо, що це буде можливо в третьому кварталі - на початку третього кварталу. Але це скоріше технічний розрахунок з точки зору перебігу переговорів і отримання згод на технічному рівні", - повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб на прес- конференції в четвер.

Раніше він говорив: якщо Україна до середини року не отримає п'ятий транш Міжнародного валютного фонду, це означатиме припинення програми Extended Fund Facility (EFF).

Загалом Національний банк очікує надходження 2 млрд доларів від Міжнародного валютного фонду в 2018 році. На думку Національного банку, для збереження макрофінансової стабільності України критично важлива невідкладна активізація зусиль для продовження співпраці з МВФ.

Діюча програма МВФ щодо кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і триватиме до березня 2019 року.

Загальний обсяг програми становив 17,5 млрд доларів, тоді як Україна поки що залучила лише 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - у березні 2015 року, другий - на 1,7 млрд доларів у серпні 2015 року, третій - на 1 млрд доларів у вересні 2016 року, четвертий - на 1 млрд доларів у квітні 2017 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram