ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк зберіг прогноз інфляції 8,9% і високу облікову ставку

Основною причиною високої інфляції названо подорожчання продуктів.

Нацбанк зберіг прогноз інфляції 8,9% і високу облікову ставку
Фото: Robyn Mad

Національний банк зберіг високу облікову ставку на рівні 17% і прогноз для інфляції на рівні 8,9% на кінець 2018 року.

Про це йдеться на сайті регулятора.

НБУ зазначає, що інфляція сповільнилася до 13,2% в річному вимірі, але все одно залишається вищою від цільового показника.

Основною причиною високої інфляції було подальше стрімке зростання цін на продукти харчування. Це відбувалося внаслідок активізації експорту продовольства на тлі зменшення обсягів виробництва окремих категорій сільськогосподарської продукції. Також підтримувало інфляційний тиск продовження зростання витрат на оплату праці.

На цінах позначилося і швидке відновлення споживчого попиту внаслідок підвищення соціальних стандартів.

З іншого боку, зміцнення гривні до долара вже позитивно позначилося на цінах палива й імпортних товарів, а в перспективі має вплинути і на поліпшення інфляційних очікувань.

Надалі інфляція буде знижуватися завдяки збереженню жорсткої монетарної політики, збільшенню пропозиції продуктів харчування й уповільненню імпортованої інфляції. У результаті інфляція повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року і складе 5,8% до кінця наступного року. Передбачається, що 2020 року вона сповільниться до 5,0%, що буде відповідати центральному значенню цільового діапазону (5,0% ± 1 п.п.).

Нагадаємо, інфляція у 2017 році склала 13,7% із прогнозом 12,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram