ГоловнаЕкономікаДержава

ДАБІ готова підтримувати інвестпроекти в альтернативній енергетиці України, - Кудрявцев

Україна має значний природний потенціал, вважає голова ДАБІ.

ДАБІ готова підтримувати інвестпроекти в альтернативній енергетиці України, - Кудрявцев
Фото: Пресс-служба

Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України Олексій Кудрявцев заявляє, що Держархбудінспекція готова сприяти кожному проекту з будівництва об'єктів відновлюваної енергетики та надавати необхідну консультаційну підтримку. Про це він повідомив 11 квітня під час зустрічі з представниками Клубу альтернативної енергетики, передають Українські Новини.

У межах заходу обговорювалися питання розвитку відновлюваної енергетики в Україні та умови роботи інвесторів у цій сфері.

Як зазначив Кудрявцев, для розвитку альтернативної енергетики Україна має значний природний потенціал і на законодавчому рівні створює умови для заходу бізнесу в цей сектор. Зокрема, у 2017 році було якісно реформовано дозвільні процедури в будівництві, що також вплинуло на процес створення альтернативних джерел енергії. Крім того, змінено і сам формат роботи Держархбудінспекції з суб'єктами містобудівної діяльності - ключовим принципом став прозорий діалог і взаємодія, надання консультаційної допомоги замовникам як у процесі оформлення дозвільних документів, так і під час здійснення будівельних робіт.

"Ми готові допомагати, працювати над створенням умов для інвесторів і забудовників, щоб максимально сприяти розвитку альтернативної енергетики. Для нас важлива кожна вітряна станція і сонячна панель, які виробляють енергію. Адже це шлях до енергетичної незалежності країни", - зазначив голова Держархбудінспекції.

Водночас для залучення інвесторів у сферу відновлюваної енергетики сьогодні вживають таких заходів. Профільним комітетом Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства за участю Держархбудінспекції розроблено законопроект №8015 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо інвестиційної привабливості будівництва об'єктів відновлюваної енергетики). Він уже прийнятий Верховною Радою України в першому читанні. Документ покликаний спростити та впорядкувати дозвільні процедури, усунути адміністративні бар'єри і забезпечити привабливість українського ринку будівництва для інвесторів у частині створення, модернізації та розвитку об'єктів відновлюваної енергетики.

Кудрявцев запропонував учасникам заходу також надавати свої пропозиції щодо вдосконалення правового та практичного поля будівництва об'єктів відновлюваної енергетики: "Сьогодні в ДАБІ налагоджені всі канали комунікації. Ми готові долучатися до всіх пропозицій, які забезпечують реальні зміни і спрощення. Адже кожен новий об'єкт - це робочі місця, інфраструктура, дороги і альтернативні джерела. Тож, якщо є реальні ініціативи, звертайтеся і разом будемо їх відпрацьовувати. Також озвучуйте наявну проблематику, з якою стикаєтеся в процесі будівництва, адже зворотний зв'язок завжди важливий для налагодження ефективних процесів".

У рамках заходу також обговорили необхідність зміни системи контролю за будівництвом, що дозволить забезпечити якість перевірок і запобігти порушенням у процесі виконання будівельних робіт. Окрім того, на думку учасників, такий формат унеможливить перевірки за необґрунтованими зверненнями до органів архбудконтролю. Кожен пройдений етап будівництва підлягатиме підтвердженню відповідності проектним рішенням і вимогам законодавства, а отже, додатково доводити законність і правильність будівництва не буде необхідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram