ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман попросив прокуратуру перевірити законність видачі ліцензій на видобуток літію

Родовища були передані наближеним до влади особам без конкурсів.

Гройсман попросив прокуратуру перевірити законність видачі ліцензій на видобуток літію
Фото: bihus.info

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман попросив прокуратуру перевірити законність видачі ліцензій на видобуток літію в Україні.

Зроблено це було після у зв'язку з публікацією журналістського розслідування програми "Наші гроші".

"Учора в ЗМІ з'явилося повідомлення про те, що нібито родовища літію були видані наближеним до влади особам без будь-яких конкурсів... Я вважаю, що появу такої інформації не можна проминути, і тому я сьогодні підписав вранці лист на Генеральну прокуратуру України, Антикорупційну прокуратуру з проханням провести ретельну перевірку, чи дійсно викладені в ЗМІ факти були. Якщо так, то повинна бути відповідальність", - заявив Гройсман на засіданні уряду.

У 2017-2018 роках два з трьох розвіданих родовища літію були поза конкурсом передані приватним компаніям "Укрлітійвидобуток" і "Петро-Консалтинг".

Журналісти виявили певний зв'язок між власниками "Петро-Консалтингу" з цілою групою відомих політиків і бізнесменів - нардепом Ігорем Кононенком, секретарем РНБО Олегом Гладковським, бізнесменом Василем Хмельницьким, міністром енергетики Ігорем Насаликом. А власниками "Укрлітійконсалтингу" названо бізнесменів, близьких до Дмитра Фірташа і Вадима Новинського.

Поки що видобуток літію не відбувається, а його запаси засекречені Службою безпеки, і заборона на оприлюднення балансових запасів родовищ і точне місцезнаходження покладів чинна до 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram