ГоловнаЕкономікаБізнес

ДФС перекрила "сірі" схеми з ПДВ, не створивши проблем легальному бізнесу, - Катамадзе

Завдяки цьому до бюджету щомісяця надходитимуть мільярди гривень, виведені з тіні.

ДФС перекрила "сірі" схеми з ПДВ, не створивши проблем легальному бізнесу, - Катамадзе
Фото: Макс Требухов

Державна фіскальна служба заблокувала більшу частину схем з фіктивним ПДВ. Про це заявив голова Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе, повідомляють Факти. ICTV.

Як стверджують опитані виданням експерти, після запуску наприкінці березня модернізованої автоматичної системи блокування ризикових податкових накладних (СМКОР) організовувати афери з фіктивним ПДВ стало складніше. Завдяки цьому до бюджету щомісяця надходитимуть мільярди гривень, виведені з тіні.

"Цього разу ДФС повинна впоратися з тим, щоб перекрити «сірі» схеми з податком на додану вартість. Перші відгуки з регіонів показують, що нарікань у підприємців на нову систему немає", - повідомив Катамадзе.

Першу спробу запустити систему, розроблену Мінфіном, було зроблено минулого року, і вона виявилася не дуже вдалою: з'явилася велика кількість скарг з боку малого і середнього бізнесу. За словами Катамадзе, після того, як відповідальність за доопрацювання автоматизованої системи передали керівництву фіскальної служби, у бізнесу, нарешті, вирішили поцікавитися, в чому саме полягають недоліки СМКОР.

"Більшість наших пропозицій почули і врахували", - наголосив Катамадзе. На його думку, рішення передати систему фіскальній службі було правильним.

Як зазначає директор департаменту економічної політики Федерації роботодавців України Сергій Салівон, розроблені ДФС критерії блокування ризикових накладних стали більш досконалими. За словами віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Юлії Дроговоз, ДФС вдалося домогтися суттєвого зниження кількості помилкових блокувань. "З тих підприємців, кого блокували в 2017 році, зараз мені ніхто не дзвонить", - уточнює вона.

Важливий крок назустріч підприємцям - спрощення процедури розблокування накладних і перенесення оскарження "на місця". Йдеться про введення дворівневої системи прийняття рішень і безумовності їх прийняття після певного періоду. Торік скарги приймала винятково комісія центрального апарату, через що їх розгляд розтягувався на тривалий термін. "Тепер у регіональній комісії є всього п'ять днів на розгляд справи і прийняття рішення. Якщо вона не прийняла рішення (не розглянула) у справі, набуває чинності принцип мовчазної згоди - податкові накладні автоматично реєструються. Це - позитивне нововведення оновленої системи", - говорить Юлія Дроговоз.

"Ми як представники великого бізнесу ратували за автоматичну електронну систему вже давно. Сподіваємося, що її переваги оцінить і добропорядний малий бізнес, який минулого року вимушено опинився заручником системи", - прокоментувала виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко.

Водночас повністю виключити будь-які схеми з ПДВ можуть тільки зміни в законодавство, що передбачають фіскалізацію величезного обсягу наявних продажів.

Велика частина імпортованих товарів і тих, що продаються на великих ринках України, за словами голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, зараз ніде не фіксується і не контролюється. І саме в цьому полягає ключ до вирішення проблеми адміністрування ПДВ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram