ГоловнаЕкономікаДержава

Світовий банк розкритикував плани України ввести податок на виведений капітал

Втрата доходів бюджету зараз неприпустима для України.

Світовий банк розкритикував плани України ввести податок на виведений капітал
Фарук Хан
Фото: radiosvoboda.org

Введення в Україні податку на виведений капітал замість податку на прибуток у цей час є неприйнятним через ризик втрати податкових надходжень. Про це заявив на прес-конференції у вівторок провідний економіст представництва СБ в Україні, Білорусі та Молдові Фарук Кхан.

"Більшість країн оподатковують корпоративний прибуток і тільки деякі перейшли до оподаткування розподіленого прибутку. При цьому під час такого переходу багато з цих країн втратили істотну частку доходів від оподаткування прибутку. Така втрата зараз неприпустима для України", - цитує Кхана агентство "Інтерфакс-Україна".

Україні найближчим часом знадобляться значні обсяги фінансування для обслуговування зовнішніх зобов'язань і покриття фіскальних потреб, у такій ситуації країна повинна зберегти рівень податкових надходжень.

Введення податку на виведений капітал було схвалено ще в 2016 році на одному із засідань Національної ради реформ. На початку жовтня 2017 року цей податок підтримали на засіданні Кабінету Міністрів. Було розроблено законопроект, згідно з яким ставки податку на виведений капітал повинні становити 15% для дивідендів і 20% для прирівняних платежів, але через позицію Міжнародного валютного фонду його так і не внесли в Раду.

І уряд, і президент визнають, що на перших порах цей податок призведе до різкого падіння доходів державного бюджету. Втрати першого року впровадження нового податку можуть становити від 20 до 23 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram