ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд скасував розпорядження НБУ про перевірку ПриватБанку, яка призвела до його націоналізації

Нацбанк сподівається скасувати рішення суду в апеляції.

Суд скасував розпорядження НБУ про перевірку ПриватБанку, яка призвела до його націоналізації
Фото: Сергей Нужненко

Команда юристів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова домоглася судового рішення, яке здатне "зруйнувати, як картковий будиночок", проведену державою наприкінці 2016 року націоналізацію ПриватБанку, пише FinClub.

Як зазначає видання, 2 березня 2018 року підконтрольна бізнесменам кіпрська компанія Triantal Investments Ltd. виграла в Окружному адмінсуді Києва справу №826/6664/17 проти Нацбанку. Третіми особами виступали Мінфін і ПриватБанк.

До націоналізації банку Triantal Investments володіла 16,8% його акцій. У травні 2017 року кіпрська компанія звернулася до суду з вимогою визнати протиправним і скасувати розпорядження Національного банку №4274-р від 17 жовтня 2016 року. Цим розпорядженням Нацбанк ініціював проведення позапланової інспекційної перевірки ПриватБанку. І вже результати цієї перевірки лягли в основу рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним, яке уможливило націоналізацію ПриватБанку.

Суддя Окружного адмінсуду Олексій Огурцов визнав протиправним і скасував розпорядження НБУ про проведення перевірки в ПриватБанку в жовтні 2016 року. Нацбанк із цим не погодився і 2 квітня подав апеляцію, повідомили FinClub у прес-службі НБУ.

Видання, посилаючись на юристів, зазначає, що вигране рішення суду, якщо воно буде підтверджено апеляційною інстанцією, може забезпечити "ланцюгову реакцію" оскарження всієї націоналізації, оскільки набагато ефективніше спершу визнати незаконними окремі процедурні моменти, що передують націоналізації, щоб потім оскаржити сам факт входження держави в банк.

"Визнання незаконним проведення перевірки в ПриватБанку напередодні націоналізації закладає підстави для задоволення позову про незаконність рішення про визнання банку неплатоспроможним і подальшого входження держави в капітал. Коли такий позов буде розглядатися в суді, то йому вже нічого іншого не залишиться, як стати на бік позивача на підставі рішень інших судів", - вважає керуючий партнер адвокатського об'єднання Suprema Lex Віктор Мороз.

Визнання судом незаконним рішення про неплатоспроможність банку звільнить екс-власників від відповідальності за доведення його до неплатоспроможності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram