ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Нафтогазу" назвав "Північний потік-2" троянським конем для ЄС

Запуск проекту уможливить повномасштабний напад РФ на Україну, вважає Коболєв.

Голова "Нафтогазу" назвав "Північний потік-2" троянським конем для ЄС
Фото: EPA/UPG

Голова правління української державної нафтогазової компанії "Нафтогаз" Андрій Коболєв назвав "троянським конем" для Євросоюзу проект газопроводу "Північний потік-2".

Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю DW, яке повністю буде опубліковано у вівторок, 10 квітня.

"Ми, "Нафтогаз", наполегливо працюємо над тим, щоб пояснити нашим європейським партнерам, чому цей проект суперечить інтересам Європи і є так званим троянським конем, за якого - якщо він буде побудований - європейцям згодом доведеться серйозно розплачуватися", - підкреслив Коболєв. Ціною за запуск "Північного потоку-2" буде "розкол у Євросоюзі", вважає він.

На думку голови "Нафтогазу", для досягнення цієї мети Москва застосує тактику "розділяй і володарюй".

"Пан Путін подзвонить у Польщу і скаже: "Хочете отримувати дешевий газ, як отримує Німеччина? Якщо ви хочете отримати таку саму конкурентну перевагу, обговорімо заодно й інші питання". Потім він подзвонить у Словаччину, в Угорщину та інші країни Центральної та Східної Європи. Так він і доб'ється розколу", - пояснив Андрій Коболєв.

Голова "Нафтогазу" також озвучив "гіпотезу" про те, чому Росія з допомогою "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" хоче звести до мінімуму транзит газу через Україну.

"Ми думаємо, що, переводячи транзит з України кудись іще, Путін, по суті, розчищає шлях до повномасштабної військової операції, яка, врешті, призведе до того, що російські танки опиняться на східних кордонах таких країн, як Польща, Угорщина, Словаччина і Румунія", - заявив він.

На думку Коболєва, ймовірність такого розвитку подій "перевищує 50 відсотків у разі припинення транзиту".

Існування газового транзиту через Україну робить таку повномасштабну агресію дуже витратною для РФ, зазначив він.

"Є й інший, більш м'який сценарій. Припинення транзиту через Україну може допомогти Путіну виграти війну в економічному плані", - додав голова "Нафтогазу". За його оцінкою, такі дії Москви обійдуться Києву в три з гаком млрд доларів і "десь між двома і трьома відсотками ВВП".

Раніше повідомляли, що Президент Петро Порошенко в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt назвав газопровід "Північний потік-2" політичним хабарем за лояльність до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram