ГоловнаЕкономікаБізнес

Насалик оголосив про ліквідацію залежності від РФ у ядерному паливі

"Якщо завтра Росія перестане постачати нам паливо, ми будемо працювати в штатному режимі".

Насалик оголосив про ліквідацію залежності від РФ у ядерному паливі

Міністр енергетики Ігор Насалик оголосив, що станом на 2018 рік Україна подолала залежність від Росії в ядерному паливі.

Про це він сказав із трибуни Верховної Ради в рамках щотижневої години запитань до уряду.

"Ще у 2016-му чи на початку 2017 року говорити про диверсифікацію постачання атомного палива від Росії не було сенсу. І більшість сказали б, що це нереально або неможливо. Але сьогодні можу заявити: якщо завтра Російська Федерація перестане постачати нам тепловидільні збірки для реакторів ВВЕР-1000, ми будемо працювати в штатному режимі, ми повністю диверсифікували постачання ядерного палива на наші електростанції", - стверджує Насалик.

В Україні 13 атомних блоків типу ВВЕР-1000 і два блоки типу ВВЕР-440.

Раніше Україна закуповувала тепловидільні збірки для реакторів виключно в Росії, але з 2005 року в країну також надходить паливо американської Westinghouse. Нинішній договір "Енергоатому" і Westinghouse Electric передбачає постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних енергоблоків до 2025 року.

У 2017 році Україна купила паливо Westinghouse на 164,458 млн, паливо російської компанії "ТВЕЛ" - на 368,964 млн. Частка палива Westinghouse в сумарному імпорті склала 41,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram