ГоловнаЕкономікаДержава

Екс-міністр ЖКГ назвав тендер на придбання нової техніки для "Київтеплоенерго" неефективним витрачанням коштів

Комунальне підприємство повинно прийняти на баланс теплові мережі Києва після закінчення договору столиці з ПАТ "Київенерго".

Екс-міністр ЖКГ назвав тендер на придбання нової техніки для "Київтеплоенерго" неефективним витрачанням коштів
Фото: Макс Левин

Експерт у сфері енергетики, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко вважає проведення тендерів на придбання нової техніки для комунального підприємства "Київтеплоенерго" неефективним витрачанням коштів міського бюджету Києва, пише "Деловая столица".

"Створити з нуля буде дуже недешево. Це все буде за рахунок бюджету робитися. Мені не подобається цей варіант, я вважаю його неефективним. Вчасно треба було просто починати домовлятися з "Київенерго", і були різні механізми. На превеликий жаль, зараз ситуація зайшла, як на мене, в кут", - сказав він.

На думку Олексія Кучеренка, анонсовані тендери позбавлені сенсу у зв'язку з тим, що все необхідне обладнання є в нинішнього оператора теплових мереж столиці - ПАТ "Київенерго".

"Ця ж техніка десь же є в "Київенерго" зараз. Розумієте? Вони вже закуповують додатково техніку. Буде вже дві техніки. Це що, зайві гроші? Подивіться, скільки грошей виділяється на капремонти будинків, на теплі кредити", - підкреслив Кучеренко.

Експерт вважає, що придбання техніки пов'язане з необхідністю отримання ліцензій. Однак шлях створення муніципальної компанії, яка обслуговує енергетичний комплекс столиці, є занадто складним, неефективним і високозатратним.

"Треба розуміти, що 26 числа ліцензій не буде. Вони їм без техніки не дадуть ліцензію просто. І без техніки, і без основних фондів, без мереж, без усього. Тому поки що вони просто демонструють свою готовність. Я ще раз кажу, що термін договору спливає 26 числа. Їм треба було забирати компанію (ПАТ "Київенерго" - ред.). Їм пропонували, треба було домовлятися про купівлю готової компанії з ліцензіями, з персоналом. Вони ж пішли іншим шляхом. І я не впевнений, що вони до кінця розуміють, куди прийдуть.

Як стало відомо з інформації, оприлюдненої в електронній системі державних закупівель ProZorro, КП "Київтеплоенерго" 29 березня 2018 року оголосило тендер на закупівлю тринадцяти спеціалізованих автомобілів для обслуговування теплових мереж. Очікувана їх вартість становить 40,3 млн гривень. Також оголошено тендер на закупівлю ще 12 екскаваторів, за які готові заплатити 55,7 млн гривень.

Як повідомляли, Київрада підтримала збільшення статутного капіталу КП "Київтеплоенерго" на 1,2 млрд гривень 22 березня. Усього на КП "Київтеплоенерго" заплановано витратити 7,4 млрд грн з міського бюджету. Це необхідно, щоб комунальне підприємство прийняло на баланс теплові мережі Києва після 27 квітня 2018 року, коли мине термін договору столиці з ПАТ "Київенерго".

Як дешевший сценарій розглядають придбання акцій нинішнього орендаря енергетичного комплексу Києва - ПАТ "Київенерго", що володіє необхідною технікою, ліцензіями і багатотисячним персоналом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram