ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укренерго" визначило потребу високоманевреної генерації у 2,5 ГВт

Перші 500 МВт необхідні вже 2020 року.

"Укренерго" визначило потребу високоманевреної генерації у 2,5 ГВт
Фото: facebook.com/kostiantyn.gura

Національна енергетична компанія "Укренерго" заявила, що в Україні до 2025 року необхідно побудувати 2,5 ГВт високоманеврових потужностей, які призначені для врівноваження денного графіка навантаження енергосистеми.

Про це під час презентації "Зелена інтеграція: можливості та виклики подальшого розвитку" повідомив тимчасово виконувач обов'язків директора "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Починаючи з 2020 року, перші 500 МВт високоманеврових потужностей повинні з'явиться в системі, щоб не призвести до надмірних витрат коштів із боку споживача", - заявив він.

"Укренерго" пропонує ввести в експлуатацію газопоршневі електростанції загальною потужністю 2 000 МВт і 500 МВт накопичувачів енергії (energy storage). За даними "Укренерго", це дозволить експлуатувати 7 500 МВт потужності сонячних і вітрових електростанцій і не обмежувати цю генерацію.

Вартість цього проекту НЕК оцінює в 55 млрд гривень (за цінами 2017 року).

Нагадаємо, раніше Ковальчук заявив, що Об'єднана енергосистема України може прийняти ще до 3 тис. МВт нових потужностей сонячних і вітряних електростанцій (СЕС і ВЕС) без ризику розбалансування і серйозних змін у своїй структурі. Така встановлена потужність відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) може бути введена в експлуатацію в грудні 2019 року. При цьому обсяг вже виданих технічних умов на приєднання нових потужностей ВДЕ до енергосистеми становить 7426 МВт (ВЕС - 4200 МВт, СЕС - 3226 МВт).

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, що перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості, але буде перетворено на закрите акціонерне товариство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram