ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" створив резерв на повну суму боргу "Нафтогазові"

Рішення Стокгольмського арбітражу зумовило скорочення чистого прибутку компанії до символічних 100 млрд рублів.

"Газпром" створив резерв на повну суму боргу "Нафтогазові"
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром", усупереч опублікованим повідомленням про суму рішень щодо двох арбітражів з українським "Нафтогазом" в розмірі $2,56 млрд, створив у звітності резерв на повну суму штрафу за транзитним контрактом з українською стороною.

Про це повідомляє Интерфакс із посиланням на звітність компанії.

Як свідчить звітність компанії, в балансі ПАТ за статтею "штрафи, пені, неустойки за порушення умов договорів" визнано витрату 272,943 мільярда рублів, або $4,74 млрд (за курсом на кінець року), сума майже повністю відповідає рішенню арбітрів.

Зазначають, що зарахувати одну суму (підтверджений борг за газ - $2,018 млрд) у рахунок штрафу за транзитним контрактом не вдалося, оскільки кошти за постачання газу визнано в інших статтях - у складі виручки і дебіторської заборгованості.

"Тож рішення Стокгольмського арбітражу дуже сильно вплинуло на звітність "Газпрому" за 2017 рік згідно з російськими стандартами, спричинивши скорочення чистого прибутку до символічних 100 млрд рублів. У 2016 році прибуток головної компанії був 411 мільярдів рублів. Рекордного показника вона досягала у 2011 році - 880 млрд рублів", - йдеться в повідомленні.

Наприкінці лютого завершився спір між компаніями в Стокгольмському арбітражі, який зобов'язав "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту. Тож за результатами двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" повинен доплатити НАК $2,56 млрд.

"Газпром" 21 березня подав до Апеляційного суду округу Свеа клопотання про часткове скасування остаточного рішення з приводу арбітражного розгляду з "Нафтогазом України" про постачання. Також російський холдинг має намір оскаржити рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзиту.

27 березня "Нафтогаз" після переговорів із "Газпромом" заявив, що російський холдинг відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram