ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ змінив підхід до інтервенцій на міжбанку

Угоди на валютному ринку стануть анонімними.

НБУ змінив підхід до інтервенцій на міжбанку
Фото: EPA/UPG

Національний банк змінив підхід до проведення інтервенцій на міжбанківському валютному ринку.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Стратегія валютних інтервенцій НБУ передбачає можливість здійснювати їх у чотирьох формах: валютний аукціон, інтервенція за єдиним курсом, запит кращого курсу і адресна інтервенція. Раніше пріоритетною формою валютних інтервенцій був валютний аукціон, але в НБУ вирішили відмовитися від пріоритетності і визначати форму інтервенції залежно від ситуації на міжбанку. При цьому купівля валюти з метою накопичення резервів, як і раніше, буде здійснюватися за тими формами інтервенцій, де НБУ не пропонує, а приймає запропоновану ринком ціну. Це валютний аукціон і інтервенція за кращим курсом.

Також НБУ планує найближчим часом перейти до здійснення валютних інтервенцій з використанням Matching - нового функціоналу для укладення угод в торговельно-інформаційних системах (Bloomberg, Thomson Reuters і так далі). Він передбачає можливість миттєвих угод шляхом вибору кращої з анонімних котирувань або введенням у систему власних анонімних котирувань. Регулятор відзначає, що перевагою проведення інтервенцій через функціонал Matching є анонімність, необмежена кількість учасників і оперативність.

Разом з функціоналом Matching Національний банк планує й далі в разі потреби здійснювати валютні інтервенції через ті функціонали, які використовувалися раніше.

Відзначається, що для того, щоб передбачити можливість використання різних функціоналів для проведення різних інтервенцій, були внесені зміни в положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомив про намір змінити методологію розрахунку офіційного курсу гривні. Передбачається перехід до розрахунку на основі інформації торгово-інформаційних систем Bloomberg і Reuters про реальні ринкові угоди і з відсіканням угод з екстремальними параметрами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram