ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін не підвищив ціну на газ для населення з квітня

Спецзобов'язання "Нафтогазу" продовжено до 1 червня.

Кабмін не підвищив ціну на газ для населення з квітня
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів не підвищив ціну на газ для населення з квітня.

Згідно з рішенням, прийнятим урядом у середу, на два місяці, до 1 червня, продовжується дія спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" і обласних газопостачальних компаній постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін.

Згідно з пояснювальною запискою, зараз тривають переговори з Міжнародним валютним фондом про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету. Тому, з огляду на закінчення терміну дії положення про покладання спеціальних зобов'язань, виникає необхідність у його продовженні.

Таким чином ціна газу для постачання населенню і ТКЕ до 1 червня не зміниться і залишиться на рівні 4 942 гривень за тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6 958 гривень за тис. куб. м.

Підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня і створення Антикорупційного суду - це дві головні вимоги МВФ, прогрес у яких необхідний для нового траншу в рамках чинної кредитної програми. Однак згідно з чинною методикою визначення ціни газу за імпортним паритетом, роздрібні тарифи для населення необхідно різко підвищити - з 6,9 грн за кубометр приблизно до 10,75 грн за кубометр.

Українська влада на такий крок піти не готова, і, за неофіційними даними, Кабмін запропонував МВФ інший варіант методики. Він передбачає підвищення тарифів на 2-3% на квартал. До жовтня 2019 року ціна газу повинна вирости, за попередніми розрахунками, приблизно на 16%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram