ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" відмовився виконувати рішення Стокгольмського суду про постачання і транзит газу через Україну

Сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні.

"Газпром" відмовився виконувати рішення Стокгольмського суду про постачання і транзит газу через Україну
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу про постачання і транзит газу через Україну.

Про це повідомила прес-служба НАК за підсумками переговорів, що відбулися минулого тижня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Газпром" дав зрозуміти, що російська газова монополія відмовляється відновлювати постачання в Україну, як це передбачено рішенням Стокгольмського арбітражу від грудня минулого року, і відмовляється підтвердити виплату $2,6 млрд відповідно до рішення арбітражу за транзитним контрактом від лютого поточного року", - повідомили в "Нафтогазі".

У НАК нагадали, що обидва рішення Стокгольмського арбітражу є остаточними і оскарженню не підлягають.

За даними "Нафтогазу", на переговорах представники "Газпрому" озвучили бажання внести в контракти з "Нафтогазом" поправки, які суперечать рішенням міжнародного арбітражу, або ж розірвати контракти з українською компанією. "Нафтогаз" вважає таку позицію неприйнятною і відхилив пропозиції "Газпрому", - зазначають у НАК.

Сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні.

"Відмова "Газпрому" дотримуватися чинного рішення важливого і шанованого міжнародного комерційного арбітражу ставить під серйозні сумніви надійність "Газпрому" як партнера європейської газової галузі", - резюмує головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Нагадаємо, раніше "Газпром" оскаржив рішення Стокгольмського арбітражу про постачання газу в Україну. Російський холдинг вважає, що арбітри "перевищили свої повноваження".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram