ГоловнаЕкономікаДержава

Мінрегіон і ДАБІ обговорили антикорупційні заходи в будівництві з представниками бізнесу

Голова Держархбудінспекції закликав не замовчувати проблеми.

Мінрегіон і ДАБІ обговорили антикорупційні заходи в будівництві з представниками бізнесу
Фото: пресс-служба

Інвестиційну привабливість будівельної галузі в Україні можна підвищити в результаті заходів протидії корупції. Це питання стало головною темою зустрічі віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка та голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексія Кудрявцева з бізнесом, що відбулася 26 березня в Європейській Бізнес Асоціації, повідомляє прес-служба ДАБІ.

За словами Зубка, сьогодні важливим є проведення "розумної, виваженої" політики регулювання як на державному, так і місцевому рівнях, подальше вдосконалення і перегляд нормативних актів, які формують умови роботи на українському будівельному ринку, а також прозорість наявних процедур державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

"Дерегуляція в будівництві і усунення корупційних ризиків – пріоритетні завдання Мінрегіону. І до виконання цих завдань, особливо в питаннях усунення корупції, ми підходимо системно. Зараз працюємо в трьох головних напрямках - перегляд ДБН, прозорість і публічність містобудівної політики, вдосконалення системи держархбудконтролю", - зазначив Зубко.

"Зокрема, публічність дозволяє громадянам отримувати інформацію і задавати питання влади на центральному або місцевому рівні. Тому актуальним є впровадження публічності документів - починаючи від бюджетів, які приймаються місцевим самоврядуванням, і закінчуючи питаннями містобудівної діяльності. Це твердження генеральних планів та розміщення їх на офіційних ресурсах, питання містобудівних умов і обмежень і т.ін.", - додав віце-прем'єр.

Як зазначив Олексій Кудрявцев, сьогодні Держархбудінспекція кардинально змінила підхід до взаємодії з суб'єктами містобудівної діяльності, орієнтуючись на публічний відкритий діалог і спільне вирішення наявних проблем. При цьому в пріоритеті - не точкове вирішення питань, а постійна системна робота над усуненням перешкод до розвитку галузі.

"Сьогодні Держархбудінспекція стає ближчою до забудовників, ми робимо все, щоб цей підхід був системним. Ми відійшли від "стандартів" минулого і намагаємося, щоб Держархбудінспекція, в першу чергу, була не каральним, а адміністративно-консультативним органом, який допомагає будівельникам і порядним інвесторам будувати в нашій країні. Це дає західним партнерам України розуміння, що ситуація в сфері будівництва в нашій країні змінилася", - наголосив Кудрявцев.

Голова Держархбудінспекції звернувся до присутніх не замовчувати проблеми і, в разі виникнення будь-яких корупційних або неоднозначних ситуацій з фахівцями органів державного архітектурно-будівельного контролю, оперативно повідомляти про це доступними каналами комунікації через електронні сервіси на офіційному сайті ДАБІ - "Написати Голові ДАБІ", "Написати звернення" або на телефонну "гарячу лінію" Держархбудінспекції 0 800 210 011.

"На підставі отриманих звернень та запитань ми розробляємо системні рішення для того, щоб виключити і прибрати корупційні ризики взагалі і забезпечити належні практичні умови роботи для учасників містобудівної діяльності", - зазначив Кудрявцев.

У свою чергу представники Європейської Бізнес Асоціації відзначили високий рівень комунікації, побудований сьогодні між Мінрегіоном, Держархбудінспекцією та бізнесом, а також надали свої питання для обговорення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram