ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ розслідує скуповування корпорацією ICU облігацій ДТЕК

Купівля збіглася з розробкою т.зв. формули "Роттердам+".

НАБУ розслідує скуповування корпорацією ICU облігацій ДТЕК
Фото: Олег Гратило

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують скуповування компаніями групи ICU (Investment Capital Ukraine) єврооблігацій холдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова в рамках розслідування кримінального провадження щодо введення формули "Роттердам+".

Про це повідомляє ЛІГА.net з посиланням на матеріали Солом'янського райсуду Києва.

1 березня суд дозволив детективам НАБУ отримати доступ до документів про придбання групою ICU єврооблігацій холдингу ДТЕК.

Під час досудового розслідування детективи встановили, що компанії ICU Investment Management Ltd, CIS Opportunities Fund SPC Ltd і Global Opportunities Fund SPC Ltd, що входять до групи ICU, з вересня 2015-го по травень 2016 року придбали єврооблігації DTEK Finance plc на Ірландській фондовій біржі. Купівля збіглася з розробкою Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії (т.зв. формула "Роттердам+").

НАБУ підкреслює, що Дмитро Вовк, який очолює Нацкомісію регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яка і ввела формулу "Роттердам+", раніше працював у групі ICU.

Після введення формули навесні 2016 року вартість єврооблігацій DTEK Finance plc зросла на 60% від вартості їх придбання.

"Вказані вище факти можуть свідчити про те, що саме завдяки прийняттю головою та членами НКРЕКП постанови №289 вартість придбаних ICU Investment Management Ltd, CIS Opportunities Fund SPC Ltd і Global Opportunities Fund SPC Ltd єврооблігацій DTEK Finance plc значно зросла, що дозволило невстановленим слідством особам, в інтересах яких діяла НКРЕКП, отримати надприбутки за результатами проведених операцій з купівлі-продажу цінних паперів", - ідеться в ухвалі суду.

Відзначають, що у слідства є достатні підстави вважати, що голова і члени НКРЕКП під час затвердження формули "Роттердам+" діяли не тільки в інтересах компаній групи ДТЕК, але і в інтересах юридичних і фізичних осіб, які впродовж 2015-2016 рр. через компанії групи ICU здійснювали придбання єврооблігацій DTEK Finance plc.

Основними власниками головного ICU Holdings Limited є Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко. Пасенюка ЗМІ називають фінансовим партнером президента Петра Порошенка.

Структури Пасенюка раніше брали участь у процесі передпродажної підготовки кондитерської фабрики Roshen, яка належить родині Порошенка. Зараз, за словами Пасенюка, під керуванням ICU знаходяться активи на $500 млн.

Група ICU раніше належала Валерії Гонтаревій, яка продала свій пакет акцій після призначення головою Національного банку.

Група ICU в коментарі з цього приводу заявила: "ICU як законослухняна група діє строго в рамках законодавства країн, в юрисдикціях яких зареєстровані і проводять операції компанії групи. ICU завжди сумлінно надає документи, які вимагаються відповідно до отриманих в установленому порядку запитів, і зацікавлена в об'єктивному, аполітичну і незаангажованому процесі встановлення істини".

Нагадаємо, НАБУ почало розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП через формулу "Роттердам+".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram