ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін скоротив Комітет з призначень до 8 осіб

Порядок відбору керівників держкомпаній змінився.

Кабмін скоротив Комітет з призначень до 8 осіб
Фото: Владислав Мусиенко

Кабінет Міністрів 21 березня прийняв рішення про зміну порядку відбору керівників найбільших державних компаній. Про це йдеться на сайті Мінекономрозвитку України.

Раніше було так: керівників особливо важливих підприємств вибирали члени Комітету з призначень, до складу якого входили 9 міністрів і 9 незалежних міжнародних експертів. Відбір проходив у два етапи: на першому етапі претендентів оцінювала комісія при Комітеті з призначень, яка відбирала кількох фіналістів; а на другому етапі Комітет вибирав найбільш кваліфікованого претендента і рекомендував його Кабінету Міністрів.

Тепер прийнято рішення скоротити склад Комітету до 8 осіб. Членами комітету з правом голосу будуть міністр Кабміну, перший заступник міністра економіки, перший заступник міністра фінансів і керівник органу управління державного підприємства. Решта членів комітету будуть незалежними недержавними експертами. Кворум, необхідний для засідання комітету, - троє членів з правом голосу.

Замість відбіркових комісій при кожному органі управління створюється єдина Комісія з відбору. До неї пропонують включити двох представників секретаріату Кабінету Міністрів, представника Мін'юсту, представника відповідного органу управління та експерта з підбору персоналу, який бере участь у роботі комісії з правом дорадчого голосу. Водночас засідання комісії є правомочним, навіть якщо орган управління не визначив свого представника.

Завдання Комісії з відбору - перевірити документи кандидатів, передати документи претендентів фахівцеві з підбору персоналу, а також у результаті попереднього відбору фахівцем з підбору персоналу подати на розгляд Комітету з призначенням від трьох до п'яти претендентів. Водночас більшість претендентів, що їх подає Комісія з відбору, повинні бути кандидатами, визнаними фахівцем з підбору персоналу найкращими.

Спеціаліст з підбору персоналу (рекрутингова компанія, обрана на тендері) проводить попередній відбір кандидатів: оцінює резюме, проводить співбесіди з кандидатами і визначає п'ятьох претендентів. Комісія з відбору повинна подавати на розгляд Комітету кандидатів, яких відібрав фахівець з підбору персоналу та може замінити не більш ніж дві кандидатури.

Послуги фахівця з підбору персоналу можуть оплачуватися за рахунок держпідприємства або держбюджету, або міжнародної технічної допомоги.

Нагадаємо, Комітет з призначень уже давно не приймав ніяких рішень. У підсумку низка державних компаній, таких як Укрзалізниця та Укрспирт, не мають постійного керівника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram