ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман анонсував наймасштабніший ремонт доріг з 1991 року

Прийнято цільову програму на 300 млрд гривень.

Гройсман анонсував наймасштабніший ремонт доріг з 1991 року
Фото: Владислав Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що такого масштабного ремонту доріг, який заплановано на 2018 рік, ще не було за часів незалежності.

"У цьому році роботи будуть наймасштабнішими за всю історію незалежності", - оголосив він на засіданні Кабінету Міністрів у середу.

Як повідомляє агентство "Українські новини", на цьому засіданні було ухвалено державну цільову економічну програму розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення на 2018-2022 роки. Її метою є створення сучасної мережі доріг, що дозволить поліпшити якість і збільшити обсяг вантажних і пасажирських перевезень, розширити транзитний потенціал і поліпшити інвестиційний клімат у країні.

Програма передбачає відновлення і розвиток мережі доріг державного значення та мостів за принципом із заходу на схід, поетапне впровадження довгострокових контрактів (5-7 років) на експлуатаційне утримання доріг, завершення об'єктів незакінченого будівництва високого ступеня готовності.

Очікується, що реалізація програми дозволить поліпшити стан 5,936 тис. км доріг за основними маршрутами і побудувати та реконструювати ще 756,61 км доріг за рахунок міжнародних організацій і концесій. Орієнтовний обсяг необхідних коштів для реалізації програми - 298,349 млрд гривень, у тому числі 178,111 млрд гривень - кошти державного бюджету.

Планується, що будівництво нових доріг і реконструкція наявних проходитиме за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій та інвесторів, а ремонт і експлуатаційне утримання - за рахунок коштів держбюджету.

Голова "Укравтодору" Славомир Новак, виступаючи з доповіддю перед членами уряду, визнав, що відремонтувати всі дороги відразу неможливо. Досягти результату можна тільки за умови європейської системи управління, гарантованого фінансування і чіткої програми розвитку.

"З незрозумілих причин у країні з 2005 року майже нічого не ремонтували - винятком були роки підготовки до Євро-2012. Відсутність сучасних технічних стандартів і невідповідність сучасним параметрам навантаження фактично зруйнували мережу доріг. Для відновлення доріг потрібні час і кошти", - визнав Новак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram