ГоловнаЕкономікаБізнес

ГПУ вилучила в "Нової пошти" 132 тисячі гривень, компанія збирається судитися

"Ця сума була підставою для того, щоб у прес-релізі з'явилася інформація про деякі вилучені кошти".

ГПУ вилучила в "Нової пошти" 132 тисячі гривень, компанія збирається судитися
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура під час обшуків на "Новій пошті" 16 березня вилучила 132 тисячі гривень. Компанія має намір оскаржити в судовому порядку це вилучення, повідомив співзасновник групи В'ячеслав Клімов на прес-конференції в понеділок.

"У п'ятницю ввечері в офісі компанії "Нова пошта" з'явилися більш ніж 30 співробітників правоохоронних органів і почали поводити обшуки. Одночасно з цим обшуки відбувалися в компаніях, які входять до групи "Нова пошта", зокрема в інвестиційному фонді "Прайд". Одночасно з цим відбувалися обшуки ще в п'яти містах - Полтаві, Одесі, Дніпрі, Харкові та Львові", - цитує Клімова агентство "Інтерфакс-Україна".

За словами Клімова, в центральному офісі співробітники були заблоковані на трьох поверхах, при цьому основні зусилля були націлені на поверх офісного центру, на якому працюють засновники і наглядова рада групи. "Проводилися ці слідчі дії в рамках рішення відомого, напевно, всім в Україні Печерського районного суду Києва. За великим рахунком єдиний документ, який зараз є у компанії про причини, - це рішення. В ньому розпливчасто йдеться про те, що є у нашої групи компаній ознаки ухилення від сплати податків, переведення деяких безготівкових коштів у готівку з використанням фіктивних підприємств, використанням підроблених документів. Така фабула справи", - повідомив В.Клімов.

За його словами, поки засновники перебували в заблокованому офісі, почала надходити інформація про те, що обшуки відбуваються в 42 касах шести відділень у п'яти містах України, при цьому за результатами цих обшуків у містах не було виявлено ніяких порушень. "У Харкові в першому відділенні були вилучені 132 тис. грн з каси нашої фінансової компанії "Форпост". Ці гроші належали нашим клієнтам, це були грошові перекази, які очікували наших клієнтів, саме ця, до речі, на мій погляд, незначна сума, потім і була підставою для того, щоб у прес-релізі Генпрокуратури з'явилася інформація про деякі вилучені кошти. Наскільки мені відомо від наших юристів, зараз вказані клієнти пишуть скарги, і ми будемо безумовно оскаржувати це вилучення, оскільки ці гроші проведені через каси нашої фінкомпанії", - заявив Клімов.

Що стосується центрального офісу, він повідомив, що слідчі дії в ньому тривали протягом восьми годин, закінчилися близько 01:00 суботи. "Якщо говорити про якісь процедурні порушення, напевно, з точки зору законодавства яскравих порушень не було. Тим не менш, ми, власники найбільшого українського бізнесу, були позбавлені доступу до наших мобільних телефонів, ми не могли поінформувати наші сім'ї, що відбувається, були обмежені в переміщеннях по офісу, доходило до курйозів, коли нам без супроводу заборонялося відвідати туалет. Таким чином проходив цей обшук, вхід у наш офіс блокували люди в чорному без розпізнавальних знаків", - резюмував Клімов.

Інший співзасновник "Нової пошти" Володимир Поперешнюк, своєю чергою, підкреслив, що з моменту відкриття кримінального провадження 18 листопада 2017 року до обшуків ніякої комунікації між компанією і Гепрокуратурою не було, а рішення про обшуки виносилося на закритому засіданні.

Компанія вимагає негайно припинити кримінальне провадження проти неї і тиск на бізнес.

"Нова пошта" - це заснована в 2001 році українська компанія, що забезпечує сервіс експрес-доставки документів, вантажів і посилок для фізичних осіб і бізнесу.

Мережа "Нова пошта" складається з більш ніж 2300 відділень, понад 1400 поштових автоматів для видачі/прийому посилок і 40 сортувально-перевантажувальних терміналів.

Загальна кількість співробітників компанії перевищує 23 000 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram