ГоловнаЕкономікаФінанси

Порошенко гарантував збереження незалежності НБУ зі Смолієм

"Незалежність Національного банку для мене залишається абсолютно першим пріоритетом".

Президент Петро Порошенко заявив, що Національний банк з Валерією Гонтаревою вперше став по-справжньому незалежним. Він запевнив, що з новим головою Яковом Смолієм ситуація не зміниться.

Про це він сказав під час представлення Смолія на посаді голови НБУ.

"Протягом цих майже чотирьох років, можливо, вперше в нашій історії Національний банк був по-справжньому незалежним. Ніхто з політиків, ні парламент, ні уряд, ні президент жодного разу вказівним перстом не давав команди чи видавати рефінансування, чи прибрати банк, чи залишити банк, чи встановити ставку, чи робити якісь кроки щодо Фонду гарантування фізичних осіб", - сказав Порошенко.

Він додав, що призначення Смолія дає йому підстави для "стриманого оптимізму".

"Ніхто не висував жодних умов чи передумов ні щодо кадрових, ні щодо професійних кроків. Тому що незалежність Національного банку для мене залишається абсолютно першим пріоритетом. Довіра і незалежність", - сказав Порошенко.

Яків Смолій працював заступником голови НБУ з квітня 2014 року. Навесні 2017 року де-факто очолив НБУ у зв'язку з виходом Гонтаревої у відставку, а 15 березня 2018 року був призначений на посаду на постійних засадах. У червні 2017 року Смолій в інтерв'ю LB.ua сказав, що має намір зберегти курс, узятий Гонтаревою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram