ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева назвала прізвища найбільших боржників НБУ

У лідерах - Бахматюк, Фірташ, Лагун, Жеваго і Клімов.

Гонтарева назвала прізвища найбільших боржників НБУ
Фото: Ян Доброносов

Голова Національного банку Валерія Гонтарева під час звіту у Верховній Раді перед звільненням заявила, що власники збанкрутілих банків відмовляються погашати борги перед Національним банком.

Як і рік тому, загальна заборгованість неплатоспроможних банків перед Національним банком становить 45,2 млрд гривень.

"Разом 45,2 млрд гривень непогашених кредитів за останні три роки. Безумовний лідер - Олег Бахматюк. За кредитами двох своїх банків - "Фінансова ініціатива" і VAB Банк - 10,2 млрд гривень. Банк "Надра" - Дмитро Фірташ винен за його кредитами 9,8 млрд гривень. Микола Лагун винен за кредитами Дельта Банку 8 млрд гривень. Костянтин Жеваго і його банк "Фінанси та Кредит" винні Національному банку 6,3 млрд гривень. Леонід Клімов, який досі є народним депутатом і навіть входить до комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, - 3,4 млрд гривень. Решта - 7,5 млрд гривень", - заявила вона.

Такі самі дані Гонтарева наводила на прес-конференції у квітні 2017 року.

Більшість цих кредитів видавали з 2008 року під неякісні застави. Із середини 2014 року Нацбанк значно посилив вимоги для видачі рефінансування.

Нагадаємо, Вікторія Гонтарева ще 10 квітня 2017 року подала у відставку, але досі не була звільнена.

Її наступником має стати Яків Смолій, який працює заступником голови НБУ з квітня 2014 року. Навесні 2017 року він де-факто очолив НБУ у статусі в.о. у зв'язку з виходом Гонтаревої у відставку. У червні 2017 року Смолій в інтерв'ю LB.ua сказав, що має намір зберегти курс, узятий Гонтаревою.

У січні 2018 року Президент Петро Порошенко вніс його кандидатуру на посаду голови НБУ, а 5 лютого комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності прийняв рішення рекомендувати парламенту звільнити Гонтареву і призначити замість неї Смолія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram