ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна запроваджує тимчасове ембарго на російські міндобрива

Заборона діятиме до підвищення антидемпінгових мит.

Україна запроваджує тимчасове ембарго на російські міндобрива
Фото: prom.ua

Кабінет міністрів вирішив тимчасово, до ухвалення рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про підвищення мит, обмежити імпорт мінеральних добрив з Росії.

Перший віце-прем'єр міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів на засіданні уряду в середу повідомив, що 2017 року після обговорення зазначеного питання з виробниками міндобрив і зерновими асоціаціями було ухвалено рішення внести на розгляд Верховної Ради два законопроекти №6422 (знизити мита на ввезення міндобрив з інших країн, крім Росії, з 6,5% до 0 відразу) і №6422-1 (провести це зниження поступово протягом декількох років). Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики в середу має розглянути ці законопроекти й об'єднати їх в одну редакцію, яка буде прийнята парламентом за основу та в цілому 15 березня.

Крім того, на засіданні урядового комітету було ухвалено рішення скерувати до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі проект рішення, яким раніше введені мита на російські міндобрива будуть підвищені. "Ми можемо до рішення комісії на 2 тижні ввести тимчасове ембарго, а потім прийняти відповідне рішення комісії", - сказав він.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман таку пропозицію підтримав. "Що стосується тимчасових обмежень - доручення ухвалити нині рішення про введення тимчасових обмежень і, відповідно, доручити Мінекономіки спільно з Мін'юстом та іншими міністерствами відповідно до регламенту оформити це рішення", - сказав під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

З такою самою ініціативою на засіданні уряду виступив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. "По-моєму, треба призупинити постачання до того кваліфікованого рішення, яке буде ухвалено. А зараз давайте приймемо рішення про припинення", - сказав Аваков.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник Наталія Микольська своєю чергою розповіла, що МКМТ підвищить антидемпінгові мита на мінеральні добрива аміачної групи, а також розширить перелік позицій, на які поширюється їхня дія. "Зараз йдеться, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі... ухвалить рішення про збільшення кількості кодів, на які застосовуються мита, щоб не було того, про що говорять депутати - коли російські виробники під одними кодами експортували інші товари й не сплачували мит. Друге - перегляне розмір мит, щоб вони справді були ефективними й захищали національного виробника. Це стосується аміачної групи", - сказала вона.

Микольська зазначила, що стосовно запровадження ембарго на ввезення з Росії добрив групи 3102 (азотні) і 3105 (з вмістом азоту, калію, фосфору та інші) є застереження з боку аграріїв.

"Аграрні асоціації вважають, що ембарго щодо групи 3102 нині застосовувати не можна, і ми чекаємо позицію від Міністерства аграрної політики і продовольства. Щодо групи 3105 позиція ще категоричніша, оскільки не всі види добрив виробляються в Україні", - пояснила Микольська.

Нагадаємо, 27 грудня 2016 року МКМТ ухвалила рішення про запровадження антидемпінгових мит на імпорт карбаміду та КАС із РФ. Вони мали набути чинності через 60 днів. Однак 23 січня 2017 року Міністерство аграрної політики і продовольства попросило припинити введення антидемпінгових мит на період весняно-польових робіт. 13 лютого 2017 року МКМТ призупинило дію антидемпінгових заходів.

У зв'язку з цим хімзаводи групи Ostchem Дмитра Фірташа зупинилися. У холдингу заявили, що вони можуть взагалі закритися, після чого 18 травня 2017 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі  ухвалила рішення відновити дію антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну азотних добрив (карбаміду і КАС) походженням з Російської Федерації.         

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram