ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКП затвердила нормативну базу під новий закон про ринок електроенергії

Прийнято три правила і три кодекси.

НКРЕКП затвердила нормативну базу під новий закон про ринок електроенергії

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, на засіданні в середу затвердила три кодекси і три правила, які необхідні для імплементації нового закону "Про ринок електричної енергії".

Правила ринку визначають порядок реєстрації учасників ринку, порядок і вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами про врегулювання небалансів електроенергії, правила балансування, правила функціонування ринку допоміжних послуг, порядок проведення розрахунків на балансувальному ринку і ринку допоміжних послуг, порядок виставлення рахунків, порядок внесення змін до правила ринку, положення про функціонування ринку в разі виникнення надзвичайної ситуації в об'єднаній енергетичній системі (ОЕС) України.

Правила ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку визначають взаємини, що виникають між учасниками РДВ/ВДР і оператором ринку, зокрема визначають порядок реєстрації учасників РДВ/ВДР, порядок і вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на РДВ і ВДР, порядок організації і проведення торгів РДВ і торгів ВДР, порядок визначення ціни на електричну енергію, порядок проведення розрахунків на РДВ і ВДР, порядок визначення вартості послуг оператора ринку і порядок оплати, порядок розкриття інформації та оприлюднення інформації, порядок врегулювання суперечок між оператором ринку і учасниками РДВ/ВДР.

Правила роздрібного ринку електричної енергії регулюють взаємовідносини, що виникають при купівлі-продажу електричної енергії між енергопостачальник і споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії.

Кодекс системи передачі - збірник вимог і правил, що регулюють взаємовідносини оператора системи передачі і користувачів системи передачі з планування, розвитку і експлуатації (в тому числі оперативно-технологічного управління) системи передачі в складі ОЕС України, а також приєднання і доступ до системи передачі.

Кодекс систем розподілу передбачає основні принципи здійснення діяльності з розподілу електричної енергії, функції, права та обов'язки оператора системи розподілу, порядок відокремлення і встановлення незалежності оператора системи розподілу, порядок розподілу електричної енергії електричними мережами основних споживачів, порядок розвитку систем розподілу.

Кодекс комерційного обліку електричної енергії - документ, який визначає основні положення з організації комерційного обліку електричної енергії на ринку електричної енергії, права і обов'язки учасників ринку, постачальників послуг комерційного обліку і адміністратора комерційного обліку щодо забезпечення комерційного обліку електричної енергії, отримання точних і достовірних даних комерційного обліку та їх агрегації (об'єднання), порядок проведення реєстрації постачальників послуг комерційного обліку, точок комерційного обліку та реєстрації автоматизованих систем, які використовуються для комерційного обліку електричної енергії.

Нагадаємо, зараз вся електроенергія, яка виробляється в Україні, продається за регульованою ціною на Оптовому ринку електроенергії, оператором якого є ДП "Енергоринок". Потім вона постачається споживачам через обленерго, що займають монопольне становище в кожному регіоні. Згідно з дослідженням Антимонопольного комітету, нинішня ситуація призвела до того, що між виробниками електроенергії і її імпортерами немає цінової конкуренції. Тому вони не зацікавлені в боротьбі за споживача, що позначається на ціні і на якості послуг.

Згідно з новими правилами, виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відрізки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансувальний, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, а ринок. Для споживачів це означає, що вони зможуть вибирати "тарифні пакети".

Закон прийняли ще у квітні 2017 року, президент Петро Порошенко підписав його влітку того самого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram