ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" виключив відбір транзитного газу в рамках стягнення боргу "Газпрому"

"Нам краще накладати стягнення на газ після того, як він потрапить на європейські ринки".

"Нафтогаз" виключив відбір транзитного газу в рамках стягнення боргу "Газпрому"
Фото: argumentua.com

"Нафтогаз України" не буде відбирати газ з транзитних потоків в Європу в рамках стягнення боргу "Газпрому", але має намір домагатися арешту цього газу після того, як він потрапить на європейські ринки. Про це написав головний комерційний директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко в фейсбуці.

"«Експерти», які отримують гроші від Газпрому, перекручують мої слова про те, що ми будемо накладати стягнення на газ, що належить Газпрому, в разі якщо Газпром не виконає рішення Стокгольмського арбітражу і не сплатить нам 2,5 млрд дол. Пояснюю: в такому випадку ми будемо накладати стягнення на газ, що належить Газпрому, в європейських країнах, а не в Україні", - зазначив він.

"Якщо Газпром добровільно не виконає рішення Стокгольмського арбітражу, ми будемо звертатися в суди в європейських країнах, які ратифікували відповідну міжнародну конвенцію, за примусовим виконанням рішення арбітражу. Таким чином, ми не збираємося відбирати газ з транзитних потоків в Європу. Нам краще накладати стягнення на газ після того, як він потрапить на європейські ринки - це більш ефективний шлях отримати кошти, які нам повинен сплатити Газпром за рішенням міжнародного арбітражу, і при цьому показати Європі, що Україна - надійний транзитер, а Газпром - ненадійний постачальник газу", - додав він.

Нагадаємо, 28 лютого Арбітраж Торгової палати Стокгольма частково задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо спору з "Газпромом" і ухвалив, що російський холдинг повинен відшкодувати українській компанії $4,63 млрд за непостачання газу за укладеним між ними транзитним договором (суд визнав, що російська компанія подавала газ для транзиту в Європу в меншому обсязі, ніж це було передбачено договором). Однак з урахуванням заборгованості "Нафтогазу" за вже поставлений газ "Газпром" повинен буде заплатити $2,56 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram