ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко визнав вимогу МВФ підвищити ціну на газ "складним питанням"

"Упевнений, що учасники переговорів докладуть максимум зусиль, які дозволять знайти розумний баланс".

Порошенко визнав вимогу МВФ підвищити ціну на газ "складним питанням"
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко сподівається, що уряд і Міжнародний валютний фонд знайдуть компроміс щодо ціни на газ для населення.

Про це він сказав у понеділок на зустрічі з представниками бізнесу.

"Складне питання - вимога фонду підвищити ціну на газ. Наша співпраця з МВФ - важливий пріоритет для нас... У мене немає сумнівів, що діалог з фондом потрібен. Ухвалення Стокгольмським арбітражем рішення, зміна цінового паритету - об'єктивна обставина, яку необхідно враховувати. Упевнений, що Міністерство фінансів та інші учасники переговорів докладуть максимум зусиль, які дозволять знайти розумний баланс між необхідністю співпраці з кредиторами й інтересами українських домогосподарств", - заявив Порошенко.

Президент додав, що на співпрацю України з МВФ розраховують і орієнтуються інвестори, а також з ним пов'язане прийняте рішення Єврокомісії про надання Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги.

Підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня і створення Антикорупційного суду - це дві головні вимоги МВФ, прогрес в яких необхідний для нового траншу в рамках чинної кредитної програми. Однак, згідно з чинною методикою визначення ціни газу за імпортним паритетом, роздрібні тарифи для населення необхідно різко підвищити - з 6,9 грн за кубометр приблизно до 10,75 грн за кубометр.

Українська влада на такий крок піти не готова, тож, за неофіційними даними, Кабмін запропонував МВФ інший варіант методики. Він передбачає підвищення тарифів на 2-3% в квартал. До жовтня 2019 року ціна газу повинна зрости, за попередніми розрахунками, приблизно на 16%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram