ГоловнаЕкономікаДержава

Заборгованість перед "Нафтогазом" за тиждень зменшилась на 14,7%

У Кабміні прокоментували "маніпулятивні матеріали в ЗМІ про впровадження монетизації субсидій".

Заборгованість перед "Нафтогазом" за тиждень зменшилась на 14,7%
Фото: ekonomika.ko.net.ua

Станом на 6 березня 2018 року, за даними НАК "Нафтогаз України", заборгованість щодо газу за тиждень зменшилася по Україні загалом на 14,7%.

Про це йдеться в заяві прес-служби Кабінету Міністрів у зв'язку з маніпулятивними матеріалами в ЗМІ щодо впровадження монетизації субсидій.

"Останніми днями в інформаційному просторі з'явилася низка маніпулятивних матеріалів щодо перебігу реалізації урядової постанови про перший етап монетизації субсидій - монетизації на рівні надавачів комунальних послуг. Просимо ЗМІ користуватися офіційною інформацією, яка надається урядом і НАК "Нафтогаз", - йдеться в заяві.

Згідно з постановою КМУ №951, кошти, отримані як субвенція з держбюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню, мають виключно цільове призначення.

"Це означає, що протягом року вони не можуть бути використані з будь-якою іншою метою, крім сплати податків у державний бюджет учасниками ринку постачання енергоресурсів для населення", - зазначили в уряді.

Показники дебіторської заборгованості за відпущений НАК "Нафтогаз України" природний газ непорівнянні з сумою субсидій для населення за спожиті енергоресурси і в декілька разів перевищують їх рівень.

"Ба більше, споживачі ПСО (ПСО - постачальники природного газу зі спеціальними обов'язками) не купують газ за передоплатою, тому дебіторська заборгованість, як правило, з осені на зиму зростає, а з зими на весну падає", - уточнюється в повідомленні.

Крім того, вважають в Кабміні, некоректно наводити період, коли пільги і субсидії ще не надійшли від держави, і показувати зростання заборгованості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram