ГоловнаЕкономікаДержава

У Раду внесено законопроект про зниження ПДВ до 16% і скасування 3-ї групи "єдиного податку"

Його автори - народні депутати з коаліції.

У Раду внесено законопроект про зниження ПДВ до 16% і скасування 3-ї групи "єдиного податку"
Фото: dzvin.org

До Верховної Ради внесено законопроект №8089 про внесення змін до Податкового кодексу, який передбачає зниження податку на додану вартість з 20% до 16% і повне скасування третьої групи "єдиного податку".

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", його автори - народні депутати з БПП Андрій Шинькович і Геннадій Чекіта.

"Чинна основна ставка ПДВ у розмірі 20%, навіть за умови поетапного впровадження системи електронного адміністрування ПДВ, дозволяє застосовувати різноманітні схеми ухилення від сплати ПДВ у вигляді так званих "скруток" і фіктивних суб'єктів господарювання, оскільки їхні послуги обходяться в 10-12%, а ставка ПДВ - 20% - спонукає використовувати їх послуги для оптимізації податкового навантаження та легалізації тіньового обігу товарів і послуг", - пояснюють автори законопроекту свою ініціативу на ПДВ.

Законопроект також істотно змінює правила сплати єдиного податку.

Зокрема, законопроект забороняє бути платником першої та другої груп суб'єктам, які займаються оптовою торгівлею і посередництвом в оптовій торгівлі. Під таку заборону також потрапляє торгівля будь-якими підакцизними товарами, виробництво і продаж ювелірних виробів, лікарських засобів, виробів з хутра та шкіри.

Згідно з пояснювальною запискою, такі обмеження дозволять скоротити зловживання під час оптимізації оподаткування та легалізувати продаж товарів, ввезених без сплати податків і зборів, зокрема дорогих товарів.

Автори законопроекту також пропонують виключити можливість використовувати систему єдиного податку для тих фізосіб-підприємців, які працюють на одному і тому самому торговому об'єкті з суб'єктами господарської діяльності, що володіють ліцензією на продаж підакцизних товарів.

Крім того, документ запроваджує обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операторів (РРО) для всіх платників єдиного податку другої групи без встановлення обліку тран і без обов'язку мати первинні документи на отримання товарів. При цьому всі платники першої групи єдиного податку звільняються від використання РРО.

Нагадаємо, що реформу спрощеної системи підтримують багато експертів з податків і зборів.

2015 року за часів міністра фінансів Наталії Яресько пропонувалося підвищити податки для працюючих на спрощеній системі. 2010 року за часів міністра фінансів Федора Ярошенка спроба скасувати спрощену систему призвела до Податкового майдану.

Аудиторська компанія Ernst & Young радила Україні взагалі скасувати спрощену систему ще 2012 року, тому що бізнес використовує її як внутрішній офшор. МВФ рекомендував реформувати "спрощенку" у 2013 році. 2016 року радник прем'єр-міністра України словацький реформатор Іван Міклош також радив змінити спрощену систему, оскільки це "один з легальних інструментів ухилення від сплати податків".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram