ГоловнаЕкономікаБізнес

Інформаційна кампанія про "користь монополії на ринку лотерей" - маніпуляція, - експерт Топорецька

"Чи на користь державі "державна монополія"? Питання риторичне".

Інформаційна кампанія про "користь монополії на ринку лотерей" - маніпуляція, - експерт Топорецька
Фото: kessandaiumi.beon.ru

Монополія на ринку лотерей - це зовсім не загальноприйнята практика: автори реклами просто не додали назви інших лотерейних операторів, що діють у деяких з країн. Про це в статті для "Апострофа" розповіла експерт у сфері лотерей, юрист, експерт парламентської експертної групи з євроінтеграції Зоряна Топорецька.

"В останні дні в ЗМІ почали з'являтися однотипні статті і реклама на телебаченні про те, що монополія на ринку єдиного оператора лотерей є загальноприйнятою європейською практикою і принесе державі тільки користь", - пише Топорецька.

Одночасно, за її словами, один з лотерейних операторів розмістив рекламу на радіо про те, що "багаторічний досвід оператора лотерей і висока вартість ліцензій - найкращий захист від шахраїв", натякаючи на нові ліцензійні умови для лотерейних операторів, розроблені Міністерством фінансів.

"Насправді це погано прикрита маніпуляція, яка чомусь збігається з наполегливими стараннями Кабінету Міністрів і Мінфіну якомога швидше прийняти ліцензійні умови для лотерейних операторів", - зазначає автор.

"Насправді в Європі (єдиний лотерейний оператор - ред.) - це зовсім не загальноприйнята практика: автори маніпуляції просто не додали назви інших лотерейних операторів, що діють у деяких із країн. Автори "забули" дописати ще кілька лотерейних компаній в Азербайджані, Греції, Данії, Італії, Нідерландах, Словенії, у Швеції, в Ізраїлі, Японії. Також "автори" наводять приклади монопольних компаній в окремих регіонах конкретних країн. Наприклад, вказують 7 окремих лотерейних операторів у 7 різних землях Німеччини - хоча насправді 17 на всю країну. Або Каталонія, яка виділена окремо, хоча вона є провінцією Іспанії, тобто фактично в цій країні діють три оператори лотерей", - констатувала Топорецька.

За її словами, державна монополія не є абсолютним злом, якщо монополія дійсно державна і лотерейний оператор належить саме державі, а не приватним акціонерам. Або коли держава хоча б контролює обіг коштів лотерейного оператора. Як зазначає експерт, за висновком ж ДРС, АМКУ і НБУ, ліцензійні умови в нинішньому вигляді фактично закріплять на лотерейному ринку приватну компанію.

"У держави немає частки в цій компанії, не кажучи вже про доступ до оперативного або фінансового управління", - пише експерт.

Вона зазначила, що ці дві маніпуляції спрямовані на те, щоб створити у громадськості думку, нібито монополія лотерейного ринку - це "нормальна європейська практика" і нібито тепер в Україні теж буде один державний монополіст - все, як у Європі.

Також Топорецька зазначає, що проект ліцензійних умов, розроблений Міністерством фінансів, надає монополісту низку преференцій. Зокрема: безконтрольність обігу коштів оператора лотерей (використання для контролю над лотерейною діяльністю звичайних касових апаратів замість електронної системи прийому ставок, яка дозволяє регулятору в режимі реального часу контролювати кожну операцію, а також загалом оборот оператора, правильність формування призового фонду, розміри відрахувань у бюджет тощо); можливість проведення азартних ігор як "лотереї з візуалізацією"; можливість працювати безстроково і безконтрольно; відсутність соціальної відповідальності.

"Проект Ліцензійних умов також не містить дієвих елементів державного нагляду і контролю за лотерейною діяльністю, не містить вимог до процесу здійснення лотерейної діяльності, обмежень для єдиного оператора лотерей, що фактично відкриває йому абсолютну свободу дій на ринку. При цьому Мінфін позбавлений дієвих інструментів контролю за монополістом або можливості впливати на нього шляхом анулювання ліцензії. Ліцензійні умови не вимагають від лотерейного оператора бути відповідальним перед суспільством, не змушують його фінансувати важливі проекти, дотримуватися прийнятих у Європі стандартів "Responsible Gaming" ("Відповідальна гра"). Чи на користь державі така "державна монополія", і чи отримає бюджет доходи від неї? Питання риторичне. Схоже, що в Україні просто комусь дуже хочеться віддати перспективний лотерейний ринок у руки єдиного приватного монополіста, тому і намагаються такою "соціальною рекламою" і "зарубіжним досвідом" переконати прем'єр-міністра Володимира Гройсмана в необхідності ухвалення Ліцензійних умов лотерейної діяльності без врахування значної кількості зауважень державних органів", - резюмувала Топорецька.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram