ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" готовий до конструктивних переговорів з "Газпромом"

"Пропозиції, які вони роблять для перегляду контрактів, для нас виглядають неприйнятними".

"Нафтогаз" готовий до конструктивних переговорів з "Газпромом"
Фото: argumentua.com

Комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко назвав неприйнятними умови "Газпрому" для розірвання контрактів, але додав, що компанія готова до конструктивних переговорів.

"Те пояснення і ті пропозиції, які вони роблять для перегляду контрактів, і навіть умови розірвання для нас виглядають неприйнятними", - сказав він на брифінгу в понеділок.

При цьому Вітренко додав, що умови газових контрактів не тільки не передбачають моментального розірвання, але навіть не дозволяють "Газпрому" відразу звернутися в Стокгольмський арбітраж. Судовим розглядам повинні передувати переговори.

"Згідно з нашими контрактами, а на відповідні положення контрактів посилається і "Газпром" у своїй інформації, передбачена певна процедура, яку сторони повинні витримати доти, доки вони зможуть реально звернутися в арбітраж. За контрактом на поставку газу є 30 днів, упродовж яких сторони повинні спробувати досягти згоди. І тільки після того, як вони не зуміли цього зробити, одна зі сторін має право звернутися до арбітражу. За контрактом на транзит газу така процедура передбачає 45 днів", - розповів Вітренко.

Він додав, що "Нафтогаз" готовий до цивілізованих переговорів із "Газпромом", але не буде погоджуватися на кабальні умови.

"Наша позиція проста: ми хочемо привести всі наші відносини з "Газпромом" у максимально можливу відповідність до європейських норм і правил. Тому ми готові вести переговори з "Газпромом", а якщо вони будуть невдалими - готові до нового арбітражу. Наприклад, з приводу перегляду тарифу. Тому що ми вважаємо, що тариф на транзит може бути змінений і може бути приведений у відповідність до європейських норм і правил. Також ми можеио брати участь у переговорах із приводу застосування українського енергетичного законодавства, тому що, на жаль, транспортування газу для ПАТ "Газпром" через територію України не відповідає вимогам українського законодавства, адже вони суттєво змінилися в 2016 році", - сказав Вітренко.

Нагадаємо, про рішення негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз України" на поставку і транзит газу в Стокгольмському арбітражі повідомив голова "Газпрому" Олексій Міллер 2 березня. Причиною цього стало рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав російську компанію виплатити Україні $4,63 млрд за недопоставку газу за транзитним договором.

Пізніше в "Газпромі" уточнили, що не йдеться про негайне припинення транзиту. Для розриву контрактів необхідно пройти через юридичний процес у Стокгольмському арбітражі.

Газовий і транзитний контракти між Україною і Росією діють до кінця 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram