ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" вирішив розірвати контракти з "Нафтогазом" після поразки в Стокгольмі

Росія знову йде в Стокгольмський арбітраж.

"Газпром" вирішив розірвати контракти з "Нафтогазом" після поразки в Стокгольмі
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" оголосив про початок процедури розірвання контрактів з "Нафтогазом".

Про це повідомив голова "Газпрому" Олексій Міллер, пише російське видання RNS.

"«Газпром» змушений негайно почати процедуру розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на постачання і транзит газу в Стокгольмському арбітражі", - сказав Міллер.

За його словами, рішення арбітражу щодо контрактів "Нафтогазу" і "Газпрому" порушило баланс інтересів сторін і продовження дії контрактів з "Нафтогазом" економічно недоцільне і невигідне для "Газпрому".

"Ми категорично проти того, щоб нашим коштом вирішувалися економічні проблеми України", - заявив Міллер.

Нагадаємо, 28 лютого Арбітраж Торгової палати Стокгольма частково задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо спору з "Газпромом" і ухвалив, що російський холдинг повинен відшкодувати українській компанії $4,63 млрд за непостачання газу за укладеним між ними транзитним договором (суд визнав, що російська компанія подавала газ для транзиту в Європу в меншому обсязі, ніж це було передбачено договором). Однак з урахуванням заборгованості "Нафтогазу" за вже поставлений газ "Газпром" повинен буде заплатити $2,56 млрд. Спочатку ж українська компанія вимагала в суді відшкодування $17 млрд.

При цьому арбітражний суд відхилив вимоги "Нафтогазу" про збільшення тарифу на транзит газу і про зміну контракту з російською стороною відповідно до законодавства України. Суд постановив, що  положення європейського чи українського антимонопольного законодавства не надаються до застосування для контракту.

Газовий і транзитний контракти між Україною і Росією чинні до кінця 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram