ГоловнаЕкономікаБізнес

Комітет Южаніної розробив законопроект про Нацбюро фінбезпеки

За проектом, директора аналітичного органу, який повинен замінити податкову міліцію, призначає Президент.

Комітет Южаніної розробив законопроект про Нацбюро фінбезпеки
Фото: news.ub.ua

Робоча група, сформована в комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики під керівництвом голови комітету Ніни Южаніної, завершила роботу над текстом законопроекту про Національне бюро фінансової безпеки (НБФБ).

Про це повідомила Южаніна на своєму сайті і виклала проект закону.

Законопроект розробили за дорученням Президента на підставі рішення Національної ради реформ.

Згідно з документом, основними завданнями НБФБ є: збір і систематизація інформації в сфері публічних фінансів, визначення зон ризиків, оцінка ризиків у сфері публічних фінансів, визначення злочинних схем і технологій, аналітика та рекомендації для держорганів, боротьба зі злочинністю в сфері оподаткування, митниці та бюджетній сфері.

Незалежність НБФБ гарантується: спеціальним статусом; особливим порядком конкурсного відбору призначення і звільнення директора бюро, а також вичерпним переліком умов для припинення його повноважень; колегіальним прийняттям особливо важливих рішень; забороною втручання в реалізацію повноважень.

Використання бюро в партійних, групових і особистих інтересах не допускається.

Загальна кількість працівників НБФБ не може перевищувати 4 тис. осіб, також передбачається створення територіальних органів бюро.

Передбачається створення колегії бюро, яка складатиметься з директора бюро і його першого заступника, директорів департаментів.

Персональний склад колегії в центральному офісі бюро затверджується директором.

Передбачається моніторинг службою внутрішньої безпеки рівня життя співробітників бюро і їхніх членів сімей, згідно з яким витрати співробітників повинні відповідати їхнім доходам і декларації.

Директора НБФБ призначає і звільняє Президент України, а Верховна Рада за наявності підстав за пропозицією не менш ніж третини депутатів може прийняти рішення про звернення до Президента про звільнення директора бюро.

Директора призначають терміном на п'ять років, одна й та сама особа не може займати посаду більше, ніж два терміни поспіль.

Директор може мати одного першого заступника та трьох заступників.

Директор також не може бути молодшим за 35 років і повинен проживати в Україні не менш ніж 10 років, мати вищу юридичну або економічну або технічну освіту.

Фінансування бюро пропонується за рахунок держбюджету.

Нагадаємо, 15 вересня 2017 року президент Петро Порошенко заявив про термінову необхідність створити службу фінансових розслідувань, але несподівано доручив розробити її податковому комітету Верховної Ради на чолі з Ніною Южаніною.

При цьому Кабінет Міністрів ще в березні затвердив мінфінівський законопроект про Службу фінансових розслідувань.

Новий аналітичний орган повинен замінити податкову міліцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram