ГоловнаЕкономікаДержава

RAB-регулювання підвищить прозорість тарифоутворення, - голова Представництва ЄБРР в Україні

"Усі знатимуть, якого тарифу очікувати".

RAB-регулювання підвищить прозорість тарифоутворення, - голова Представництва ЄБРР в Україні
Фото: Наш Репортер

Застосування стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання) дозволить інвесторам отримати прогнозований термін повернення своїх інвестицій, тому впровадження RAB-регулювання вкрай важливе для успішної приватизації обленерго. Таку думку висловив директор, голова представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Шевкі Аджунер, пишуть "Українські новини" "Будь-який інвестор - чи то енергетичний сектор, чи ні - захоче бачити, який майбутній прибуток від його інвестицій. Так, може існувати інвестор, який прийме рішення і без впровадження RAB-регулювання, але в цілому люди хочуть бачити передбачуване середовище", - зазначив Шевкі Аджунер.

На його думку, застосування RAB-регулювання також дозволить підвищити прозорість процесу тарифоутворення.

"Усі знатимуть, якого тарифу очікувати. Це суто математичний процес розрахунку того, яким буде тариф, щоб запустити інвестиційний капітал", - вважає директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

Нагадаємо, 10 січня 2018 року була опублікована постанова НКРЕКП про введення RAB-тарифів для обленерго, що повинно стимулювати компанії до скорочення витрат й інвестицій у мережі. Експерти вважають використання стимулюючого ціноутворення ефективним способом модернізувати зношене обладнання енергокомпаній. Зокрема, експерти Центру Разумкова зазначають, що запропонована Нацкомісією (НКРЕКП) модель RAB-регулювання підходить для залучення інвестицій у модернізацію мереж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram