ГоловнаЕкономікаБізнес

Названо компанії, зацікавлені в управлінні українською ГТС

З сімома компаніями вже проведено консультації.

Названо компанії, зацікавлені в управлінні українською ГТС
Фото: EPA/UPG

Свої пропозиції про спільне управління газотранспортною системою в Україні надіслали десять європейських компаній: Eustream (Словаччина), Snam (Італія), Gasunie (Нідерланди), GRTgaz (Франція), GAZsystem (Польща), Desfa (Греція), Reganosa (Іспанія), Verbundnetz Gas (Німеччина), Fluxys (Бельгія), Transgaz (Румунія).

Про це повідомила прес-служба Кабінету Міністрів України.

З сімома компаніями вже проведено консультації, пропозиції інших розглянуть на початку березня.

"Видобуток газу в Європі спадає, а потреба зростає з року в рік. Ми маємо унікальну газотранспортну систему, найбільші сховища природного газу в Європі, займаємо друге місце серед країн ЄС за запасами газу. Тому і спостерігаємо такий великий інтерес до України. Наша мета - знайти дуже ефективного і надійного партнера для управління ГТС, щоб забезпечити максимальний транзит російського газу в Європу через українську трубу і гарантувати енергетичну безпеку і Україні, і Європі", - прокоментував переговори віце-прем'єр Володимир Кістіон, який очолює робочу групу.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Кабмін почав відбір міжнародних партнерів для управління ГТС.

Перед цим "Нафтогаз України" підписав з нідерландською Gasunie, французькою GRTgaz, італійською Snam і словацькою Eustream меморандуми про можливу співпрацю під час використання ГТС України. "Нафтогаз" також найняв компанію Rothschild S.p.A. (Мілан, Італія), яка працює над структуруванням самого процесу пошуку і залучення міжнародного партнера до управління ГТС України.

Визначати кращого партнера для нового оператора української ГТС буде Верховна Рада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram