ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінфін ігнорує аргументи НБУ і підставляє держбанки на лотерейному ринку, - представник АМКУ

Ощадбанк жодного дня не займався лотереями.

Мінфін ігнорує аргументи НБУ і підставляє держбанки на лотерейному ринку, - представник АМКУ
Фото: fk-rostselmash.ru

Державні банки Ощадбанк, Укрексімбанк і Приватбанк теж вийдуть на лотерейний ринок. Так заявила Мінфіну в інтерв'ю виданню "Цензор.нет" державний уповноважений Антимонопольного комітету України Агія Загребельська.

"Чи можна називати Приватбанк державним банком? Згідно із законом державний банк повинен бути створений за рішенням органів влади. В законі зазначено два державні банки - Ощадбанк і Укрексімбанк. У державного Ощадбанку ліцензія з 2001 року. У 2013 році він продовжив її дію. Ні дня він ліцензією не користувався і лотереями не займався, а сьогодні вартість ліцензії становить близько мільярда гривень, і Міністерство фінансів абсолютно серйозно говорить про те, що зараз Ощадбанк витратить на ліцензію один мільярд. Укрексімбанк абсолютно чітко в своїх відповідях дав зрозуміти, що їм ця діяльність нецікава", - зазначила Загребельська.

Раніше, Національний банк України виступив за заборону банкам проводити лотереї, оскільки такий вид діяльності не властивий для банківських установ, основним фокусом діяльності яких є надання власне банківських, а також інших фінансових послуг. Зараз НБУ розробляє зміни, які законодавчо заборонять банкам проводити лотереї (шляхом виключення з переліку дозволених видів діяльності з випуску, розповсюдження та проведення лотерей).

Варто відзначити, що участь банків в лотерейному ринку також не передбачено в Основах стратегічного реформування державного банківського сектора, розробленого Міністерством фінансів спільно з міжнародними фінансовими інститутами, і затвердженого Кабінетом Міністрів України від 21 лютого 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram